На гости в екологичното светилище на Амбър Валета в Лос Анджелис

  • Сподели:
На гости в екологичното светилище на Амбър Валета в Лос Анджелис

Супермоделът се обърна към интериорния дизайнер Рос Касиди, за да създаде устойчив дом в съответствие с нейната екологична природа.

За първи път станала известна през 90-те години на миналия век, супермоделът Амбър Валета продължава да е много търсена, като участва в кампании за луксозни марки като Loewe, Saint Laurent, Stella McCartney и много други. Но тя е и водещ активист в борбата с изменението на климата. Амбър е редактор по въпросите на устойчивото развитие на британския Vogue и посланик по въпросите на устойчивото развитие на марката на Карл Лагерфелд, наред с това е и участвала в няколко от протестите на Джейн Фонда "Fire Drill Fridays" във Вашингтон, където няколко пъти е била арестувана заедно с други активисти. 

Валета се опитва да внедри про-екологичната си етика във всяко кътче от живота си, включително в дома си в Лос Анджелис. Така тя, годеникът ѝ, модният фризьор Теди Чарлз, и приятелят ѝ, интериорният дизайнер Рос Касиди, работят, за да превърнат новата си къща на върха на хълм в Лос Анджелис в образец за устойчивост. Валета се запознава с Касиди преди около 17 години, когато тя живее в Санта Моника. Преди да направи интериора на тази къща, Амбър наема Касиди, за да ѝ помогне да ремонтира жилището ѝ в Санта Моника, а когато няколко години по-късно се преместила в апартамент в Пасифик Палисейдс, дизайнерът обновил и него.

Декорът на дома е екологичен. Вместо да обзаведе къщата с нови мебели, Валета претапицира вече наличните, например чифт американски столове BDDW, които купува от приятелката си, модела Каролин Мърфи. "Когато Каролин ги видя, се възхити колко добре изглеждат и се зарадва, че имат страхотен втори живот." На същото претапициране са подложени и старите кухненски столове с черни с кожени седалки, които не пасвали на къщата. 

Те свързват къщата със соларни панели, които ще бъдат инсталирани на покрива. Поставят прозорци с двоен стъклопакет, които са задължителни за новото строителство в Калифорния и "помагат за топлоизолацията на къщата". Голяма част от екстериора е облицована с камък с цвят на гълъбово сиво и пясъчен цвят от Eco Outdoor в Лос Анджелис. "Светлият камък отразява светлината и поддържа къщата по-хладна", посочва Касиди. "А камъкът е вечен и не се нуждае от поддръжка. Ако се замислите за къщите от средата на миналия век в Лос Анджелис, те винаги са имали каменни стени. Хубаво е, че камъкът отново е на мода."

За вътрешните стени Валета иска да избегне конвенционалната боя, която често отделя летливи органични съединения - химикали, които могат да бъдат канцерогенни. Вместо това тя и Касиди избират естествена глинена мазилка, оцветена с натурални пигменти от Clayworks of Cornwall, Англия, която е манипулирана, за да се създадат гладки и рифеловани текстури. "През лятото тя остава хладна, а през зимата се затопля и остава топла", казва Валета.

За да запълни пропуските, Амбър се насочва към старинни предмети - като полилея от Мурано в офиса ѝ, който е взела от пазар в Париж - или към местни и занаятчийски изделия. Дръжките на шкафовете в библиотеката например са изработени от фотографката, издателка и дизайнерка на бижута от Лос Анджелис Лиза Айзнер. "Те приличат на малки бижута", казва Валета. Килимите са изработени от естествени влакна, а спалното бельо, тъканите за завеси и тапицериите - от органични или устойчиви материали, като например столовете Pierre Augustin Rose в офиса, които са покрити с пухкава вълнена смес от Pierre Frey.

"Производствените процеси за тъкани от естествени влакна са по-чисти, отколкото за синтетика или полиестер. Освен това те са много по-красиви", казва Касиди.