На гости в имението на София Вергара в Лос Анджелис

  • Сподели:
На гости в имението на София Вергара в Лос Анджелис

Дворцовото имение на София Вергара в звездния квартал Бевърли Парк в Лос Анджелис внушава старинно величие, подходящо за кралски особи. 

Вергара, звездата от "Модерно семейство", която неотдавна изигра прочутата колумбийска кръстница Гризелда Бланко в едноименния сериал на Netflix, е на мартенската корица на Architectural Digest - една от няколкото знаменитости, които отвориха вратите си за списанието за неговия брой "Холивуд у дома".

"AD започва в Лос Анджелис преди повече от 100 години, а градът и неговата архитектура продължават да очароват и да влияят на света на дизайна дори и днес", се казва в изявлението на глобалния редакционен директор на списанието Ейми Астли. "За тазгодишния брой "Холивуд у дома" влязохме в личните пространства на някои от най-иновативните таланти в индустрията."

Домът на Вергара изобилства от исторически чар и пищни детайли - барокови кресла във всекидневната, полилей от испански толе в семейната стая и ръчно изработени детайли от флорална мазилка на тавана в трапезарията.

Но за да се постигне този облик и да се даде възможност на тези елементи да изпъкнат, е необходима значителна трансформация: "Имаше арки върху арки, всички с колони. Чувствах се като в замък в Трансилвания", казва Вергара, спомняйки си как е изглеждал имотът, когато го купува за първи път. ''Но разположението беше перфектно и ми хареса, че от всяка стая се виждаше пейзажът, въпреки че все още нямаше голяма гледка. Знаех какво ще направя, за да се превърне къщата в моя."

С надеждата да модернизира новия си дом, Вергара се обръща към дизайнерката Охара Дейвис-Гаетано. "София изрази ясна визия за проекта", казва Гаетано. "Тя искаше дом, който да се усеща ефирен, но същевременно заземен, нещо свежо, чисто и светло, с много страхотни антики, които да добавят патина и топлина към архитектурата. Трябваше да се усеща, че е многопластово и подбрано. София искаше да разкаже конкретна история", допълва тя.

Очаквано, не минало без предизвикателства. Въпреки обемните стаи и високите тавани, Вергара искала къщата да се чувства "уютно и комфортно, място, където хората да се отбият и да се отпуснат", казва тя. Освен това съществуващата архитектура от 90-те години на миналия век не отговаряла точно на нейната представа за "къща с история и текстура, къща, в която се живее добре". 

Макар че в меката мебел в къщата има тюркоазени нотки, цветни нишки, вплетени в килимите, и лъскави златни и бронзови акценти по осветителните тела и мебелите, палитрата на дома е предимно спокойна и неутрална, тъй като Вергара не е фен на ярките цветове.

Гаетано и Вергара снабдяват къщата с широк набор от континентални антики от Швеция, Испания, Франция и Италия. Ефирната всекидневна например се крепи на френска камина от варовик от XVIII в. и блед персийски килим Tabriz, а двойка силно резбовани, позлатени барокови кресла почиват под лиричен италиански полилей от XIX в.

"Не се страхувам да харча пари, но те трябва да са за нещо практично, а не просто за вещи, чиято единствена цел е да изглеждат добре. Не исках мебели, които са толкова скъпи, че при тях липсва всякаква функционалност и хората се страхуват да ги използват", казва Вергара.

В много от стаите интериорът е подчертан с растения и зеленина - жив дизайнерски избор, който едновременно съответства и подчертава обширния терен на имота, включващ къща с басейн с покрив от мазилка и алея от маслинови дървета. Външните пространства на имението - или по-скоро техният потенциал - са били основен фактор за София.

Ландшафтният дизайнер и търговец на антики Стивън Блок реализира визията ѝ, добавяйки глинени саксии, старинни фонтани и тропически елементи, които напомнят за колумбийските корени на актрисата. Резултатът е разкошен имот, готов да посреща и събира семейство и приятели.

"Приятелите ми от Колумбия намират поводи да ме посетят. Просто има нещо в това място, което кара гостите да искат да се върнат. То е специално. Все още ми се случва да се събудя сутрин и да не мога да повярвам, че това наистина е моят живот.''

Снимки: Anita Calero/Architectural Digest