Няколко освежаващи идеи за вътрешен двор и градина 

  • Сподели:
Няколко освежаващи идеи за вътрешен двор и градина 

Независимо дали живеете в големия град или пък в малка къща в покрайнините, първото впечатление на това, което виждаме, когато насочим поглед към къщата, е външното пространство - градината около, която е разположен имотът ни. Съществуват милион варианти, чрез които можем да освежим и разкрасим своя двор и градина, като едни от тях включват засаждането на красиви дръвчета и оставянето на тревно място около нея, което от своя страна изисква и сериозна поддръжка, във втория случай обаче можем да заложим на каменни и мраморни настилки и пътеки, които разкриват едно величествено и средновековно излъчване. Независимо обаче на кой от двата варианта бихме се спрели, всеки човек е насочен да създаде един малък оазис, който да отразява начина му на живот. Можем да изберем и затворено помещение, което да преобразуваме, като малка градинска стая, механа с камина или пък ще оставим пространството отворено и ще заложим на красиви и нестандартни камъни, с които да създадем повече уют и топлина. На каквото и да се спрем трябва да знаем едно и то е, че пространството пред къщата ни може да ни зарежда с енергия и да създава настроение, да се отпуснем и да се наслаждаваме на този вълшебен кът, който сме създали.

Външни мебели
Хубаво е да не пестим от средства, когато искаме пространството пред дома ни да изглежда хармонично и красиво. Една от основните ни задачи е да изберем подходящи градински мебели, например от ратан, които във всеки удобен случай можем да сгънем и съберем, ако искаме да освободим мястото за игра на децата, за някъкв спорт или пък когато времето се развали. Можем да изберем масивни столове в комплект с табуретки за съхранение на вещи, отстрани можем да добавим декоративни дръвчета или пък саксии с изящни цветя. Масичката също е препоръчително да бъде масивна и от дърво за да създава повече комфорт и уют. Големината ѝ зависи от това, дали ще я използваме за следобедното си кафе или пък ще събираме роднини и приятели на по коктейл. 

Бързо и умно засаждане 
Не се притеснявайте да засадите по-големи растения. Чрез тях ще можете да създадете илюзията за пространство, но тук е важно да отбележим, че не трябва да прекаляваме с бройките за да не получим обратното усещане за притискане и задух. Както е важно да отбележим, че и растенията и дръвчетата, които ще поставим трябва да бъдат с лесна поддръжка за да не си запълваме цялото време с грижи за тях. Дръвчетата, на които можем да се спрем за да създадем повече уют и стил в градината ни са – Туя, Маслиново дърво и от по-обемистите Джакаранда, Глициния, Магнолия, Дърво на пламъка, Огнено дърво, Лагерстремия, Калистемон и други. Ако искаме дръвчето да бъде в саксия можем да се спрем на Японския клен. 

Вертикални акценти
Тук на помощ ни идват красивите огради и стени, които не само, че очертават границите на имота ни, но ако са и добре освежени и в тон с останалата част от пространството и външния аспект на проекта, могат да създадат усещане за крепостна стена или пък вълшебна гора, особено ако сме вложили средства за величествени и изящни дръвчета, добре разположени на правилните места и очертаващи една красива ограда. Вертикалните системи за засаждане могат да бъдат закачени върху огради и стени, като можем да се спрем на подходящи увивни и катерливи растения, които да очертаят тази площ и да създадат едно прекрасно усещане за божествена градина. Някои от тези увивни растения, които бихме могли да използваме за да създадем тази цветна стена са – Звезден жасмин, Пурпурна лоза, Глициния, Текома, Пасифлора и други.