Цветна психология или как да заредим домa си с настроение

  • Сподели:
Цветна психология или как да заредим домa си с настроение

Психолози дълго време са работили върху идеята да открият най-добрите цветови схеми, които да въздействат пряко върху човешката енергия, като свалят напълно натрупалото се напрежение и стрес. Създаването на дом, който подобрява настроението е нещо, което всички искаме. Докато много аспекти на домашния декор ще окажат влияние върху усещането в пространството, цветът е може би най-важният.

Когато разглежда цветовете, които са известни като ''щастливи'', психологът Таш Брадли обяснява, че това е субективно и варира от човек до човек:

''Щастливите цветове са цветове, които обичате и които ви носят радост, когато сте около тях. Нашата връзка и реакция към цвета е субективна, така че е важно да избирате цветове, с които да се свързвате и да изпитвате положителна физическа и емоционална наслада, когато сте около тях.''

Учените споделят, че според принципите на цветната психология, щастливите цветове обикновено са ярки и топли с розови или жълти нюанси. Това е така, защото розовото има способността да успокоява физически, докато жълтото е като доза слънчева светлина изпълнена с позитивизъм и енергия. Нежно бебешко розово, наситено зелено и светло жълто са цветовете на положителните емоции, като включването им във вашия дом може да ви накара да се почувствате по-оптимистични, отворени и дори по-щастливи. А чрез огнено червеното можете да внесете още щастливи вибрации в дома си, без да компрометирате неутралната си цветова схема. Ако обичате неутралните цветове, опитайте да въведете по-ярки цветови акценти като боядисате конзолата, рамката на вратата или вътрешността на шкафа. Ако обичате традиционните неутрални цветове и желаете да запазите стените си светли, можете да го постигнете чрез затоплящи жълти нюанси или пък нежна бяла боя, която е перфектна за съчетаване с по-ярки и силни цветове. Белият цвят ще отрази светлината в стаята и дори може да направи пространството да изглежда много по-голямо.

Потърсете вдъхновение от природните нюанси
За изчистен интериор е нужно да изберем по-светли нюанси, върху които можем да декорираме с близки до тях цветове. Също така е важно да отбележим, че неутралните нюанси не са единствено в бялата гама и ако искате да внесете ободряващи цветове в дома си, които да ви зареждат с енергия и добро настроение, трябва задължително да изберете зеления цвят, който също е неутрален и природно зареждащ. Този прекрасен цвят ни свързва с естествения свят и ни помага по-бързо да се отпуснем.

Нежен като пролетните пъпки по дърветата, зеленият цвят има способността да ни изпълва със същите чувства за надежда и ново начало. С оттенък на жълто, той незабавно повдига духа ни и зарежда тялото ни с положителна енергия. Боядисайте дограмата, рамките на спалнята или кухненските си шкафове в подобни нюанси, ако искате да получите усещане, което ви доближава до природата и създава пълна хармония в дома ви, като създава около вас едно много по-спокойно пространство, в което се чувствате хармонизирани и защитени.

А за тези, които предпочитат нежно розовото, могат да заложат на този топъл цвят, който директно създава успокояващо усещане свързано с усмивки, топлина и много добро настроение. Розовото е най-модерната алтернатива на традиционните неутрални и затоплящи цветове, които са в гамата на бялото. Този нежен цвят е идеален за всекидневна, спалня или детска стая – всъщност можете да използвате розово навсякъде в дома си. Ще освежи стаята, като същевременно ще създаде уют и усещане за прилив на положителни емоции.

Изберете цветове подходящи за всяка стая 
Важно е да обмислите за какво ще използвате всяка стая и как искате да се чувствате в нея. Щастливите цветове на боята означават различни неща в различните пространства. Във вашата спалня, например, да се чувствате спокойни и отпочинали може да е това, което ви прави най-щастливи в края на дългия ден, когато искате да се отпуснете с хубава книга. За това бихме ви предложили да изберете топло зелено с жълти нюанси.

В банята, където започва денят ви може би искате да се почувствате психически освежени, готови за новия ден. Ако е така заложете на небесно синьото, което е пълно с жизненост. Този цвят е стимулиращ, събуждащ ума ни и прочистващ го от отрицателните мисли. Независимо дали създавате цветова схема за цял дом или отделна стая, вижте как цветовете взаимодействат един с друг. Ние никога не виждаме цвета отделно. Компенсирайте по-ярките цветове с по-меки тонове или естествено дърво, ако искате балансирано пространство.

Избягвайте прекалено наситените нюанси
Както споменахме по-рано, цветът е личен и всичко се свежда до декорирането с цветовете, към които естествено сте привлечени. Въпреки това, някои цветове са известни с това, че са прекалено стимулиращи, което може да откриете, че влияе негативно на настроението в дома ви. Според психологията на цветовете е известно, че някои цветове са прекалено силни и предизвикват стрес, ако се използват в големи количества и не се компенсират с по-меки тонове.

Основните цветове са перфектен пример за това. Поради високата си наситеност, те изискват вашето внимание и могат да се почувстват физически интензивни в интериорните пространства. Една стая, обляна в първично червено може да произведе негативните психологически черти на цвета, карайки ви да се чувствате тревожни и претоварени. Важно е да ги включите в малки дози, като изблик на радост и оптимизъм. Когато декорирате с цвят, за да създадете дом, който се чувства щастлив, не забравяйте да помислите кои нюанси ви носят най-голяма радост. Разбира се, цветната психология играе важна роля, но преди всичко трябва да прегърнете цветовете, към които сте привлечени за персонализирано пространство, повишаващо настроението ви и каращо ви да се чувствате уютно и комфортно.