Viva Magenta - Pantone представи цвета на 2023 година

  • Сподели:
Viva Magenta - Pantone представи цвета на 2023 година

Цветът на годината на Pantone, Viva Magenta 18-1750, вибрира с жизненост и енергичност. Това е нюанс с корени в природата, произхождащ от червеното семейство и изразяващ нов сигнал за сила. Viva Magenta е смел и безстрашен и пулсиращ цвят, чиято буйност насърчава радостно и оптимистично празнуване, написвайки нова история.

Тазгодишният цвят е ново оживено червено, което се наслаждава на чистата радост, насърчавайки експериментирането и себеизразяването без ограничения, наелектризиращ и безграничен нюанс, който се проявява като открояващо се изявление. PANTONE 18-1750 Viva Magenta приветства всеки със същия хъс за живот и бунтарски дух. Това е цвят, който е дързък, изпълнен с остроумие и приобщаващ всички.

''В тази епоха на технологиите ние търсим да черпим вдъхновение от природата и от това, което е истинско. PANTONE 18-1750 Viva Magenta произхожда от семейството на червените цветове и е вдъхновен от червеното на кохинеала - едно от най-ценните багрила, принадлежащи към семейството на естествените багрила, както и едно от най-силните и ярките, които светът познава. Вкоренено в първичното, PANTONE 18-1750 Viva Magenta ни свързва отново с първоначалната материя. Позовавайки се на силите на природата, PANTONE 18-1750 Viva Magenta галванизира духа ни, като ни помага да изградим вътрешната си сила.''

Лейтрис Айземан, Изпълнителен директор, Pantone Color Institute

Ако никога не сте чували за този цвят, това е съвсем умишлено. В продължение на почти 25 години компанията за подбор на цветове си поставя за задача да избере нюанс, който - според нейния обширен интердисциплинарен анализ на известните нюанси в изкуството, модата, дизайна и други области - не просто улавя духа на времето, но и задава тона за следващата година.

След приглушеното вечерно синьо за 2020 г., съвместния победител за 2021 г. - камъчево сиво и предупредително жълто, и тазгодишния ярък перувинен нюанс, Pantone се спря на този "дързък" нюанс на карминено червено за 2023 г.

Енергичност. Прогресия. Сила. Природа. Обновление. Това са само няколко от думите, които се появиха, когато от Vogue се свързаха с водещите специалисти в Pantone - световно признатия систематизатор на цветове - за да открие кой от хилядите цветове в спектъра е определен за цвят на годината за 2023 г.

Оттенъкът Viva Magenta беше въведен в цветовата гама на Pantone през 2019 г. И бързото му издигане до звезден статус отчасти отразява събитията, които се случиха оттогава. Както казва Лори Пресман, вицепрезидент на Института за цветовете Pantone:

"Това е нетрадиционен цвят за нетрадиционно време. И най-големият преобладаващ фактор за оформянето на това време е опитът ни с ковид, който ни принуди да направим промени, които волно или неволно промениха начина ни на живот."

Процесът на Pantone за избор на цвета, който според нея се синхронизира в най-голяма степен с духа на момента, съчетава методологични изследвания и интуиция.

По време на презентацията Айземан и Пресман посочиха множество спонтанно генерирани наблюдения на пурпурното, чийто източник са модата, козметиката, концептуалният дизайн на автомобили, дигиталното изкуство, социалните медии и дори акцентите в прическата на магьосника Крис Ейнджъл. Това упражнение по цветна антропология ги убеждава в съвременната културна валута на Viva Magenta.

След това се запитаха защо червеният кармин - чийто оцветител първоначално се е добивал от консумиращия кактуси кохинил - сега е обект на такъв широк консенсус.