Бъди "зелен" без усилие

  • Сподели:
Бъди "зелен" без усилие

Дори мисълта да живеете екологичо да ви се струва все още твърде далечна, този текст ще промени мирогледа ви. "Зеленото" може да бъде приятно! И не само... всичко това само докато си почивате. В този ред на мисли, какво ще кажете да произвеждате електричество, просто докато си седите на стола?

Именно такъв тип уред е люлеещият се стол, който датира от древни времена. Само че този път ъпдейтнат с механизъм, който позволява произведената при люлеенето енергия да снабдява собственото си LED осветление за четене на книги. Също така позволява  да зареждате устройството си за слушане на музика.

Фантазиите, превърнати вече в реалност, не спират до тук. Друг модерен начин да сте съпричастни към все по-навлизащата екосъобразна тенденция се крие в дрехите, които обличаме. Специални нано влакна, влизащи в състава на ежедневното ни облекло, произвеждат електричество, достатъчно да зарежда телефон, mp3 и други такива gadgets, само докато седят в джоба ни. Това откритие  не само ще спести вечното вайкане, че нямам батерия, но и ще се отрази положително на стандартните, невъзобновяеми източници на енергия.

Преминавайки от почивката през носенето на дрехи, стигаме до по-активните дни, в които ни се спортува, а може би не само... Какво по-хубаво от раздвижване, последвано от добре заслужено гледане на любимия сериал, кулинарно предаване или футболен мач? Тази идея вече е реализирана и много спортни центрове използват създадената от движението на уредите енергия за осветление. Още по-интересно e, че в някои затвори в Америка карането на колело доставя енергията за гледането на добре известните ни сапунки по телевизията. В по-сериозен аспект, само 10 колела могат да снабят с необходимото електричество сградите, в които се настаняват бездомници. Колела, крос тренажори, пътеки – всички те могат да бъдат не само "убиване на време" или "горене на калории". Могат да служат за печене на филийки, готвене, зареждане на лаптопи, пране и какво ли още не! Защо да хабим цялата тази енергия? Помислете - кратка тренировка и сте си осигурили куп препечени филийки на масата.

Красноречив пример относно това как да сме енергоспестяващи,  даже и енергопроизеждащи в ежедневието си, идва от дъждовния Лондон. Част от зрителите на Олимпиада 2012 най-вероятно дори не са разбрали, че докато вървят пеша от спирката към стадиона, кинетични плочки произвеждат електричество, което служи за улично осветление - всичко това задействано само от техните крачки върху тротоара.

Всъщност да си "зелен" в този сив на пръв поглед градски пейзаж не е толкова трудно. Неделната разходка в парка или безцелното ходене в МОЛ-а могат да превърнат така модерното "green thinking" в същинско "green behavior". Нека бъдем по-цветни, нека бъдем "по-зелени" и то без усилия.

Бъди "зелен" без усилие
Люлеещ се стол, произвеждащ енергия за осветление и зареждане на телефони и устройства за слушане на музика Снимка: http://thestrangethings.blogspot.com/
Бъди "зелен" без усилие
Снимка: http://thestrangethings.blogspot.com/
Бъди "зелен" без усилие
Снимка: http://www.novague.com/
Бъди "зелен" без усилие
Снимка: http://www.novague.com/
Бъди "зелен" без усилие
Производство на енергия от каране на колело. Снимка: mapawatt.com/
Бъди "зелен" без усилие
Снимка: www.lowtechmagazine.com/
Бъди "зелен" без усилие
Снимка: online.wsj.com/
Бъди "зелен" без усилие
Ходенето също произвежда енергия. Снимка: www.driverstorer.com
Бъди "зелен" без усилие
Снимка: hospitalityandtravelnews.blogspot.com