Веган или не: говорим за новите устойчиви дънки Levi's

  • Сподели:
Веган или не: говорим за новите устойчиви дънки Levi's

Като част от празненствата по случай 150-годишнината на дънките 501, Levi's пусна на пазара три нови устойчиви варианта - включително чифт на растителна основа.

Базираната в Сан Франциско марка представи първите дънки 501, изработени от поне 97 % материали на растителна основа. От Levi's заявиха, че дънките "са индикация за това как може да изглежда индустрията през следващите години, като се има предвид стремежът да се сведат до минимум синтетичните материали, получени от изкопаеми горива, и необходимостта да се произвеждат повече облекла с възобновяеми суровини, а не с ограничени ресурси".

Изработен със 100 % органично отгледан памук, сертифициран по OCS, моделът 501 става възможен благодарение на поредица от скорошни партньорства и пилотни проекти.

Материята е боядисана с индиго на растителна основа от базираната в Спрингфийлд, Тенеси, фирма Stony Creek Colors и препраща към архивния нюанс X80 на Levi's. Миналата година Levi's инвестира в единствения в световен мащаб производител на 100-процентово индиго на биологична основа, след няколко колекции Levi's WellThread, изработени с естествено получени цветове.

За чантата с вътрешни джобове Levi's използва компонент от 100 % памук, отпечатан с BioBlack TX - черен пигмент на растителна основа, произведен от дървесни отпадъци, произведен в система със затворен цикъл и разработен от Nature Coatings, друг сътрудничещ партньор. Levi's използва този пигмент за деним с флорални мотиви в колекцията WellThread за пролет/лято 2023 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HIGHSNOBIETY (@highsnobiety)

Levi's замени традиционната си кожена лепенка на гърба с такава, изработена с Mirum от NFW. Материалът е съставен от 100 % суровини на биологична основа, без пластмаса, които не генерират отпадни води по време на производството. Използването на кожа за нашивки от марката е предмет на спорове с PETA, която от години настоява марката да приеме алтернативи, които не съдържат жестокост. Дънките на растителна основа са част от пакета новости на Levi's, които предизвикват традиционното производство на деним.

Пол Дилинджър, вицепрезидент по иновациите в дизайна на Levi Strauss & Co, заяви, че трите иновативни дънки показват, че макар Levi's все още да е фокусирана върху производството на класически облекла, компанията се стреми да се движи в посока на по-устойчиви продукти и практики.

"Искаме да покажем какво е възможно", каза Дилинджър. "В същото време се предизвикваме да се доближим до състояние, в което продукти като тези представляват по-скоро продуктова линия и в което те се разглеждат не като краен вариант, а като отправна точка, която искаме да надминем през следващия сезон."

Организацията за защита на правата на животните PETA в миналото е поставяла под съмнение ангажимента на модния гигант Levi към устойчивостта и прогресивните практики заради екологичния отпечатък на кожата и заради третирането на животните, използвани за кожата им от модната индустрия. Групата дори стартира петиция, призоваваща марката да премине към веганска кожа за дънковите си лепенки, която събра повече от 118 000 подписа. Според петицията: "За да се постигне целта на модния гигант Levi, трябва да се използва веганска кожа: "Все повече потребители по света осъзнават, че е неприемливо да се малтретират и убиват животни за направата на дрехи и че кожата не е просто страничен продукт или остатък от месната индустрия.

Това е индустрия на стойност над 100 милиарда долара годишно. Кожата е икономически съзависим продукт, който се произвежда, за да задоволи потребителското търсене, и често е по-доходоносен от месото на животното. Вече е широко признато, че животновъдството - включително индустриите, произвеждащи съпътстващи продукти като кожа - е водещ фактор за изменението на климата. Ангажиментът да използва само веганска кожа за своите дънкови нашивки би бил лесна първа стъпка към легитимиране на твърденията на компанията, че е устойчив и състрадателен лидер в индустрията."