Стела Маккартни дебютира с първите в света луксозни дамски чанти, изработени от алтернативна веган кожа Mirum

  • Сподели:
Стела Маккартни дебютира с първите в света луксозни дамски чанти, изработени от алтернативна веган кожа Mirum

Дизайнерката Стела Маккартни пусна за първи път емблематичните си чанти Falabella и Frayme от алтернативна веганска кожа Mirum. Пускането на пазара означава, че това са първите луксозни чанти, изработени от материал без животински произход, който е изработен от Natural Fiber Welding. Освен че не съдържа пластмаса, Mirum е 100 % рециклируем, изработен от растителни и изцяло естествени съставки. Описвайки материала, Стела казва, че той "може безопасно да бъде върнат на майката Земя като хранителни вещества в края на живота си".

Според уебсайта на Стела Маккартни чантата Falabella се отличава и с "емблематична дръжка от рециклирана месингова верига, рециклируема алуминиева верига за тялото, два специални медальона с нулеви отпадъци, шнур от органичен памук и подплата, изработена от рециклиран полиестер, получен от бутилки за вода".

Дебютирайки с материала по време на своята изложба A/W 2003 по-рано тази година, дизайнерката заяви, че използването му означава, че "бъдещето на модата е пристигнало".

Описвайки развитието на Mirum на своя уеб-сайт, Маккартни казва: "Винаги сме гледали към бъдещето на модата, като сме били пионери в производството на нашите колекции, за да защитим Майката Земя, както и животните и хората, с които я споделяме. От първия ден на съществуването си никога не сме използвали кожа, пера, козина или кожи в нашите продукти. Непрекъснато търсим, внедряваме иновации и си сътрудничим с партньори като NFW, за да създадем следващото поколение луксозни веган материали."

Според марката Mirum е "първата мащабируема, 100 % свободна от пластмаса, изкопаеми горива и вода алтернатива на животинската кожа". Описва се също така, че материалът е напълно водоустойчив, лесен за почистване, еластичен и издръжлив. Освен това Mirum има въглероден отпечатък, който е значително по-нисък от други алтернативи на кожата, включително PU и Bio-PU. Материалът, който се произвежда в Калифорния, преди да бъде изпратен в Италия за изработване на чантите, се състои от тъкан от биопродукти, наслоена върху основа от органичен или регенериращ памук.

Разказвайки за новите итерации на чантите си при представянето им на ревюто си по-рано тази година, Маккартни описа как отдавна е търсила надеждна алтернатива на кожата: "Моето ревю за зимата на 2023 г. е както празник на любовта между хората и животните, така и призив за действие в защита на нашата планета - перфектната среда за представяне на моите емблематични чанти Falabella и Frayme в Mirum. Отдавна мечтая за деня, в който ще видим растителна алтернатива на кожата, която не убива нито едно същество и може лесно да бъде върната на Майката Земя, без да създава отпадъци. Няма компромис с желанието за красота или издръжливост - бъдещето на модата е вече тук."