Лечебните свойства на невена и приложението му в козметиката

  • Сподели:
Лечебните свойства на невена и приложението му в козметиката

Жълта ружа, каракон, календула - невенът има много имена, а лечебните му свойства са познати от векове насам. Растението се характеризира с буйни, наситено зелени листа и връхчета, украсени с коронка от красиви, симетрични остри листенца. Ярките му цветчета пък гледат към слънцето от юни до късна есен.

По време на дългия период на цъфтеж невенът не спира да расте енергично, което е доказателство за силните му живителни сили. Растението попива светлината и топлината, като поглъща енергията им, за да ги трансформира в ценни вещества, например каротеноиди и флавоноиди.

Да обърнем вимание на полезните свойства на невена и приложението му в козметиката. Немския козметичен бранд Weleda отглежда част от невена за лекарствата и натуралните си продукти за грижа за кожата в своята градина с лечебни растения във Ветцгау, близо до Швебиш Гмюнд в Южна Германия. Тук невенът се отглежда съгласно принципите на устойчивото развитие и биодинамичното земеделие, което изисква стриктно внимание и усърден физически труд.

Процесът започва с отбиране само на най-силните и най-пълни главички с органични семенца, така че реколтата да не бъде повлияна от диворастящи форми на невена чрез кръстосано опрашване. Събирането на реколтата също се извършва на ръка и то поради важна причина – ръчният труд води до по-високо качество.

Благодарение на защитното си и успокояващо действие върху кожата, невенът е водещото растение в серията за грижа за бебета и деца на Weleda. Бебешката кожа се нуждае от изключително нежна грижа, особено през първите 3 години, през които кожата се развива до пълната си функционалност.

Силните лечебни свойства на невена облекчават свежите зачервявания или раздразнения, като осигуряват комфорт за младата кожа. Упоритите зачервявания, например в зоната на пелените, често имат тенденцията да се разпространяват. Тук структурните сили на невена играят важна роля, успокоявайки раздразнената кожа и спомагайки растежа на нова здрава тъкан.

Невенът влиза и в състава на много други натурални козметични продукти на Weleda. Освен в пастата за зъби с невен, растението се използва в мултифункционалния крем за тяло и лице Skin food, хидратиращия дневен и нощен крем с ирис и др.

Невенът се използва и в някои от лекарствените продукти на Weleda, за лекуване на рани и възпаления. Екстрактът от невен възпрепятства растежа на бактерии, вируси и гъбички, дезинфекцира рани, намалява възпаленията и спомага регенерацията на наранената кожа.

В текстовете към снимките прочетете още интересни факти за невена.

Лечебните свойства на невена и приложението му в козметиката

Невенът расте много бързо и може да бъде посаден директно, без да има нужда първо да се разсажда в парник. Както родините си от семейството на слънчогледа, той се размножава бързо и в големи количества.

Ако времето позволи, само за 10 дена семената покълват със сочни, зелени листа, а скоро след това се появява и коронка от радиално симетрични диско-подобни цветя. 

Лечебните свойства на невена и приложението му в козметиката

Всяка година невените в градините на Weleda раждат около 4 000 килограма цвят и 18 тона цъфтяща зеленина и всичко това на площ от не повече от един хектар. 

Лечебните свойства на невена и приложението му в козметиката

Със своята сила невенът стимулира лечебните процеси в кожата при рани и кожни раздразнения. С регенериращите си и защитни сили, растението играе ключова роля в много от продуктите на Weleda.

"Невенът учи кожата да се регенерира бързо", обяснява Михаел Щрауб. Той оглавява градината за лечебни растения и е част от отдела за опазване на дивата природа в централата на Weleda в Швабиш Гмюнд, Южна Германия.

Лечебните свойства на невена и приложението му в козметиката

За да се запазят ценните качества и съставки на невена, се използват агенти за извличане като алкохол, вода и масло.

Екстрактът от невен на алкохолна основа се използва в лечебните мехлеми и натурална козметика на Weleda. Свежи цветове и цъфтяща зеленина се смачкват за секунди в голям контейнер от неръждаема стомана.

Растителната пулпа се смесва с етилов алкохол и вода в още по-голям контейнер от неръждаема стомана и се складира на температура от около 20 градуса по Целзий. След това пулпата се пресова и престоява три месеца преди да се филтрира в тъмнозелена тинктура.

Лечебните свойства на невена и приложението му в козметиката

Вместо алкохол или масло, солената вода (смес от вода и морска сол) също се използва за запазване свойствата на невена. Смачканите цветове от невен се смесват със солената вода, след това се покриват с дебел слой морска сол и се съхраняват в затворен контейнер за извличане.

След 10 дни екстрактът се пресова и филтрира. Тази специална процедура се използва ексклузивно за измиващото мляко с невен на Weleda.

Лечебните свойства на невена и приложението му в козметиката

За кремовете за лице и продуктите за грижа за тяло Weleda използва екстракти от невен на мастна основа по начин, сходен с извличането на алкохолен екстракт, но този път използва изсушени растения. За да се отворят клетките на растението, сухите невени се напръскват с тънък слой етилов алкохол. След това растителната пулпа се смесва с натурални растителни масла като сусамово или бадемово масло.

Процесът на извличане отнема около 4-5 часа на температура до 68 градуса по Целзий. Подобно на трансферния процес при алкохолното извличане, маслото поема и запазва свойствата на невена. След като се изстуди и пресова, чистият концентрат може да се използва като съставка в нашите продукти.