Риба от небето?!

  • Сподели:
Риба от небето?!

Докато ежедневно се хвърлят тонове храна на боклука от едната страна, а от другата умират хора от глад, има учени и експерти, които не стоят безучастно. Те  търсят решение как да се задоволи една от основните потребности на една немалка част от населението на Земята.

Така нашумялото напоследък ГМО с постоянно противопоставящи се предимства и недостатъци, спорещи противници и привърженици e един от тези опити, но усилията в тази посока не спират.

И да, вече има напредък. Ако не сте чули, налице е откритието как да се правят кюфтета в лабораторни условия! И ако за някои това е добра новина, други ще кажат, че не е ясно след години колко вредни може би ще се окажат.

В стил Ин и Ян и както винаги досега се оказва, срещу „изкуственото“  се противопоставя „естественото“ или иначе казано, природата винаги предлага своите механизми, просто трябва да се намери някой да ги види и да ги приложи на подходящото място в подходящото време.

Не е изненада, че и в случая с увеличаването на населението по света, глада и масовото преселение към големите градове, където пространството става все по-недостатъчно, Земята се притичва на помощ. Нейните партньори в начинанието (Urban Farmers и Conceptual devices) създават подвижна, сглобяема ферма, която се монтира по покривите на сградите и се нарича GLOBE Нedron. Основен елемент от структурата на тази сферична мини-ферма е бамбукът, поради бързо възобновяемия му характер.

С какво толкова е специален GLOBE Hedron? Въпреки на пръв поглед малките му размери, вътре постоянно кипи живот и се ражда нов такъв – отглеждат се риби, зеленчуци, билки и подправки, достатъчни за целогодишното изхранване на 4-членно семейство! В списъка с дестинации, които веднага биха се възползвали от идеята са Делхи, Берлин, Лондон, Сингапур, Холандия и Цюрих.

Предвиденото меню е от сезонни зеленчуци, откъснати от градината...е, в случая от покрива! През зимата например част от реколтата  включва моркови, зеле, фасул, броколи и спанак, а през по-топлата половина – свежи домати, краставици, чушки, патлаждан и други. Чудесна вечеря от домашно отгледани зеленчуци и прясна рибка, нали?

Как работи тази комбинация от парник и рибарник? Водата на рибите подхранва растенията, а растенията от своя страна пречистват водата на рибите – истинска синергия, пример за това как взаймодействието между човека и природата може да прави чудеса!

Снимки: http://www.conceptualdevices.com

Риба от небето?!
Мини-ферма на покрива
Риба от небето?!
Използва механизмите на аквапониката
Риба от небето?!
Резултатът е 400 кг зеленчуци и 100 кг риба на година
Риба от небето?!
Изложение на Globe Hedron според посоката, в която трябва да е поставено
Риба от небето?!
Структура на парника-рибарник
Риба от небето?!
Огромно предимство – сглобяема и лесно преносима структура
Риба от небето?!
Възможно е на един покрив да има няколко мини-ферми според локалните нужди
Риба от небето?!
Бамбукът е възобновяем източник, който е и лесно разградим
Риба от небето?!
Синергия за пример
Риба от небето?!
Създателите твърдят, че цената му ще е ниска и мини-фермата ще е достъпна за желаещите