Джими Кимъл ще бъде водещ на 95-ите награди ''Оскар''

  • Сподели:
Джими Кимъл ще бъде водещ на 95-ите награди ''Оскар''

Джими Кимъл е благодарен, че ще бъде домакин на Оскарите за трети път - въпреки рекордно ниската гледаемост по време на пандемията и сагата с шамарите на Уил Смит миналата година

Кимъл е определен за водещ на "Оскарите" през март 2023 г. - преди това той е бил домакин два пъти през 2017 и 2018 г.

''Да бъдеш поканен за водещ на "Оскарите" за трети път е или голяма чест, или капан. Така или иначе, съм благодарен на Академията, че ме покани толкова бързо, след като всички добри хора отказаха'' - пошегува се Кимъл, което е възможна алюзия за намаляващия рейтинг и значимост на шоуто.

95-ата церемония по връчване на Оскарите ще се проведе в неделя, 12 март, в театър "Долби" в Лос Анджелис.
Церемонията през 2023 г. ще се проведе в сянката на миналогодишния драматичен шамар, който се случи, когато Уил Смит нападна водещия Крис Рок.

''Супер развълнувани сме, че Джими ще вкара своя хеттрик на тази световна сцена'' - заявиха в съвместно изявление изпълнителните продуценти и водещи на шоуто Глен Вайс и Рики Киршнер. "Знаем, че той ще бъде забавен и готов за всичко!''

Водещият ще бъде натоварен със задачата да повиши анемичния рейтинг на някога добре гледаните награди, което миналата година привлече едва 15,36 млн. зрители, а година по-рано - рекордно ниските 10,4 млн. 

Пикът на гледаемост на шоуто в САЩ беше през 1998 г., когато 55,2 млн. американци се включиха, за да гледат как "Титаник" побеждава конкуренцията.

След 90-ата церемония по връчването на "Оскар"-ите през 2018 г., която Кимъл водеше и получи положителни отзиви, наградите "Оскар" останаха без водещ до 94-ата церемония по-рано тази година, когато Реджина Хол, Ейми Шумър и Уанда Сайкс споделиха сцената.

През 2017 г. шоуто за награди, водено от Кимъл, привлече 32,9 млн. зрители в САЩ. През 2018 г. този брой спадна до около 26,5 милиона - тогава това беше рекордно ниско ниво за наградите, тъй като броят на зрителите падна под 30 милиона. 

И все пак, ако ABC успее да постигне тези цифри след миналогодишните едва 15,36 милиона, те съвсем спокойно могат да го нарекат победа.

Както и при всички други мрежови телевизии, рейтингът на вечерното шоу на Кимъл постоянно спада през последното половин десетилетие.

В случая на Кимъл този спад може да се свърже с неговия завой към политиката през годините на Тръмп. През 2016 г. шоуто на Кимъл имаше средно 2,2 млн. зрители на вечер. През 2022 г. той се срива до 1,5 милиона - губи повече от една трета от аудиторията си.

Не е известно дали от Академията са предложили воденето на някой друг, но се отбеляза, че Рок може да е бил в списъка.

''Джими е идеалният водещ, за да ни помогне да отличим невероятните артисти и филми на 95-ите Оскари'' - добавиха главният изпълнителен директор на академията Бил Крамер и президентът на академията Джанет Янг.

''Неговата любов към филмите, опитът му в телевизионните предавания на живо и способността му да се свързва с глобалната ни аудитория ще създадат незабравимо преживяване за милионите ни зрители по света.''