Илон Мъск планира да построи свой собствен ''град-утопия'' в Тексас

  • Сподели:
Илон Мъск планира да построи свой собствен ''град-утопия'' в Тексас

Мястото, наречено ''Snailbrook'', ще бъде общност за работа на живо за компаниите на милиардера.

Илон Мъск е известен с нетрадиционното управление на многобройните си бизнеси - вземете за пример хаотичното му и безкомпромисно придобиване на Twitter. Сега Wall Street Journal съобщава, че технологичният титан планира да премине на следващо ниво, като построи цял свой град. В доклада се посочва, че юридически лица, свързани с Мъск и неговите компании, са натрупали поне 3500 акра земя извън Остин, Тексас, въпреки че някои източници са казали на изданието, че общата площ на имота е близо 6000 акра.

Планираният град е наречен ''Snailbrook'', като препратка към талисмана на тунелната компания на Мъск - Boring Co. Разположен в окръг Бастроп, в близост до съоръженията на Boring и SpaceX, обектът ще бъде проектиран като общност за живеене и работа за служителите на компаниите на Мъск. Инкорпорирането на собствен град би позволило на Мъск да въведе някои от собствените си разпоредби и да избегне забавящите ефекти на бюрокрацията.

"Мисля, че това е възможността да работи с хората на пряко ниво и да няма тонове бюрокрация", казва директорът на Бастроп по въпросите на туризма и икономическото развитие Адена Люис за решението на Мъск да създаде град в малкия окръг.

Друга полза от проекта ще бъде осигуряването на жилища за служителите на по-ниски от пазарните цени. Съобщава се, че ''Snailbrook'', макар и все още да не е регистрирано градче, вече разполага с няколко модулни къщи, както и с обществен басейн, фитнес зала и открита спортна площадка. Миналата година в реклама за служителите на Boring Co. се изтъкваха жилища с две до три спални под наем на цена от 800 долара на месец, докато средният наем в района е около 2200 долара на месец, според доклада на Journal. Преди няколко години Мъск премести голяма част от бизнес операциите си от Калифорния в Тексас заради по-леките регулации в щата. В Тексас има по-свободни закони по отношение на труда, околната среда и зонирането, в допълнение към липсата на корпоративен подоходен данък.

Окръг Бастроп все още не е получил заявление от Мъск за включване на града. За това ще са необходими поне 201 жители и одобрение от окръжен съдия.