Кен може би е най-доброто представяне на Райън Гослинг

  • Сподели:
Кен може би е най-доброто представяне на Райън Гослинг

Той винаги е бил очарователен и секси, но с ролята на Кен най-накрая става и забавен.

Райън Гослинг не е нищо друго освен последователен. Два пъти номиниран за "Оскар", той убедително е изиграл всичко - от млад идеалист до чувствителен самотник, от загадъчен зевзек до странен чудак. Но никога не е правил нещо подобно като изпълнението си в ''Барби'', което вероятно е най-добрата му работа досега.

В ролята на Кен Гослинг придава истинска дълбочина на герой, който лесно би могъл да бъде определен за глупав. Най-поразителното в изпълнението му на Кен обаче е, че той успява да бъде забавен. 
Филмът от 2011 г. "Crazy, Stupid, Love" с Гослинг в ролята на красив сваляч, който се опитва да научи на женкарство своя току-що разведен приятел на средна възраст (Стив Карел), беше първият филм, в който наистина видяхме актьора да играе в комедия. Филмът често използва добрата външност на Гослинг като поанта.

През 2016 г. във филма "Добри момчета" играе ролята на неумел частен детектив, който се съюзява със също толкова неумелия Ръсел Кроу. 
Гослинг има и сериозни образи като интензивните му изпълнения в ''Blue Valentine'' от 2010 г., ''Drive'' от 2011 г. и ''The Place Beyond the Pines'' от 2012 г. Той е невероятен в сдържаността, като често ни оставя да се чудим какво наистина мислят героите му. Освен това играе добре и костюмари, като в ''The Ides of March'' и ''The Big Short''. По-сериозните филми на Гослинг досега му донесоха две награди "Оскар": през 2007 г. за ''Half Nelson'' и през 2017 г. за ''La La Land''. С изключение на последния, Гослинг се е въздържал от чиста романтика, освен в "Тетрадката", но дори и тогава той успя да съчетае чара си с щипка подривна енергия, за да направи ролята много повече, отколкото трябва да е била по сценарий.

Това е най-важното за Гослинг. Той има външния вид на стандартна красива филмова звезда, но във всяка роля (и в повечето интервюта за пресата) влиза с необичайна усмивка, която витае точно под повърхността. Гледайки го, имате чувството, че много неща остават неизказани - вътрешен диалог, който е малко по-забавен от това, което той е готов да сподели със света. И неговите мистериозно присвити очи, които крият тайни.

Точно това прави изпълнението му в "Барби" толкова добро. Гослинг е не само готин в ролята на Кен - през целия филм изглежда, че той наистина се забавлява. Разбира се, Гослинг умее да бъде сдържан. Но защо трябваше да мине толкова време, за да го видим наистина да се отпусне?

Отначало Кен на Гослинг е посредствен: влюбена кукла, която би направила всичко за вниманието и обичта на Барби. Но през втората половина на фима Гослинг наистина се отприщва. Неговият герой пътува до реалния свят, където открива, че истинските мъже притежават власт, за която не е подозирал, че е възможна. След това Кен се завръща в Страната на Барби, за да сподели славата на патриархата със своите събратя.

Гослинг започва с "Аз съм просто Кен" - музикален номер, в който оплаква "живота си на руса кукла", цялата си идентичност, която се състои в това да играе втора цигулка на Барби. Прокраднатият поглед към тази уникална балада веднага стана вайръл преди премиерата на филма, но пълният номер в Барби е още по-добър - най-вече благодарение на Гослинг, който го изпълнява адски добре, като същевременно се забавлява с него. 

Много говори фактът, че Гослинг открадва всяка сцена в един много натоварен, напълно наситен филм, изпълнен с известни лица. Отчасти това е така, защото той може да се справи както със сцените без риза, така и с бялото кожено палто на Кен както никой друг. Но става дума и за това как балансира нелепата природа на Кен с патос, карайки ни да изпитваме известно съчувствие към героя, който на практика се превръща в злодей във втората половина на филма.

Дори по време на мащабната световна рекламна обиколка за ''Барби'' Гослинг изглежда непринуден много повече, отколкото обикновено се занимава с пресата. Може би това се дължи на факта, че темата на "Барби" е по-лека от обичайната му, но енергията на Гослинг - е видима. Той пуска каламбури за Кен във всички интервюта и разказва очарователни истории от снимачната площадка. Не се отнася твърде сериозно към това, което не позволява на рутината му да се изчерпи.

Гослинг е толкова добър, че още в началото се заговори за възможна номинация за "Оскар", макар че подобни роли обикновено имат стръмен път в надпреварата за наградите.