От живот в 13 приемни семейства до номинация за ''Оскар'' - историята на Бари Кийгън

  • Сподели:
От живот в 13 приемни семейства до номинация за ''Оскар'' - историята на Бари Кийгън

Всичко, което трябва да знаете за Бари Кийгън, номинирания за "Оскар" актьор в "Баншите от Инишерин''.
30-годишният ирландски актьор получи номинация за "Оскар", "Златен глобус" и БАФТА за ролята си във филма на Мартин Макдона.

Ирландският актьор изпълнява ролята на Доминик Кърни във филма на Мартин Макдона "Баншите от Инишерин", получи "Златен глобус", БАФТА и номинация за "Оскар" за ролята си, което го катапултира на ново ниво на успеха.

Роден в Дъблин, той започва кариерата си до голяма степен случайно: В крайна сметка получава роля в ирландска криминална драма, която излиза на екран три години по-късно през 2011 г. Оттам нататък се подвизава в ирландски независими филми - и дори се снима в няколко епизода на ирландската телевизионна сапунена опера ''Fair City'' - преди да получи големия си пробив във филма на Кристофър Нолан "Дюнкерк" през 2017 г.

В детството си в Дъблин, Ирландия, Бари е живял в 13 приемни семейства.
Кийгън и брат му Ерик обикалят между 13 приемни семейства по време на детството си в Ирландия. Майка му умира, когато той е на 12 години, разказва актьорът пред Райън Тъбърти в Late Late Show през 2018 г.

"Наркотиците удариха района, засегнаха всички семейства и майка ми беше една от тези, които попаднаха в капана", казва Кийгън за майка си, която умира само на 30 години.

"Семействата, при които отидохме, бяха добри към нас", каза Кийгън за опита си с приемната грижа, но добави, че това все пак е бил тежък начин да израснеш. Въпреки това той не позволява на трудния старт да му попречи да се превърне в човека, когото е днес.

''Баншите от Инишерин'' не е първият път, в който Кийгън се снима в голяма продукция. Той дебютира на големия екран заедно с Колин Фарел и Никол Кидман в "Убийството на един свещен елен" през 2017 г., където изпълнява ролята на проблемния тийнейджър Мартин, който се опитва да развали живота на д-р Стивън Мърфи (Фарел). Същата година се снима в "Дюнкерк" заедно с Кенет Брана и Майкъл Кейн в ролята на Джордж Милс - героичен войник, който дава живота си, за да помогне за евакуацията от френския бряг.

Той се изявява и в света на супергероите във филма на Marvel "Вечните", където се снима заедно със звезди като Анджелина Джоли и Салма Хайек.

Появява се и в два епизода на "Чернобил" на HBO в ролята на Павел, млад руски доброволец, който помага при почистването на ядрената експлозия.

През август 2022 г. Кийгън и приятелката му Алисън Сандро посрещат на бял свят сина си - Брандо. Откакто става баща, Бари говори открито за мотивацията, която черпи от сина си. Чувайки новината за номинацията му за "Оскар", той споделя в Instagram: 

"Това е за теб, Брандо. Татко те обича".

Кийгън тренира аматьорски бокс близо 10 години, но прекъсва, когато актьорската му кариера започва да се развива. Оттогава той се е върнал към спорта, за който смята, че е важен източник на баланс в живота му.

"Боксът е единственият момент, в който се чувствам истински присъстващ. Напълно се потапяш в това състояние, което не мога да опиша с думи.", казва той пред New York Times.

Усещането за спокойствие, което получава докато се боксира, е подобно на това, което изпитва, докато играе.

Откакто Кийгън и Фарел работят заедно през 2017 г. са развили силно приятелство и се намират в близки отношения. Докато траели снимките на филма "Баншите от Инишерин" - двамата са живеели заедно, което накарало Фарел да се справи с не съвсем идеалните навици на съквартиранта на Кийгън - сред които яденето на корнфлейкса му Crunchy Nut, както шеговито Колин разкри на сцената на Златните глобуси.

 

Ролята на Доминик в ''Banshees'' е написана за него
Във филма "Баншите от Инишерин", който получи девет номинации за "Оскар", Бари влиза в ролята на Доминик Кърни, синът на началника на полицията на острова, който подкрепя Падраик (Колин Фарел), когато дългогодишният му приятел Колм (Брендън Глийсън) внезапно прекратява отношенията ми.

Ролята на Доминик (за когото Кийгън не е съгласен, че е "селският идиот") всъщност е написана за него, разкрива той пред "Лос Анджелис Таймс". Мартин Макдона, който е сценарист и режисьор на филма, е написал сценарий с персонаж, предназначен за Кийгън.

"Написал съм роля за теб в новия си филм и много бих искал да се срещнем и да поговорим за това", спомня си Кийгън. "Веднага се съгласих - дори не бях прочел сценария."

Бари определя Макдона като "един от най-добрите режисьори на нашето съвремие".