История на уискито – живата вода 

  • Сподели:
История на уискито – живата вода 

Уискито е известно със своя наситен кехлибарен цвят, с който успява да се отличава от останалите алкохолни напитки. Първото уиски в света е произведено през 1494 г. от шотландския монарх Джон Кор. 

Уиски е дума идваща от келтското ''uisge beatha'',  на което преводът е жива вода. Всяко едно уиски по света има своя собствен вкус и не съществува такова, което да е напълно идентично с друго уиски. Почти 100 % от почитателите на тази напитка не могат да различат дадено уиски, ако разбира се, предварително не забележат етикета му. Има четири вида уиски, които се отличават според начина, по който се произвеждат, както и по тяхното съдържание – смесено, малцово, зърнесто и т.н. 

На шотландското уиски на етикета пише ''whisky'' и е дестилирано само два пъти. Докато при американското и ирландското се произнася ''whiskey'' и има тройна дестилация. Разликата в производството на различните видове уискита в повечето случаи идва именно от водата. Самите шотландци са на мнение, че от тяхното уиски в света не съществува по-добро, заради чистата вода, с която го произвеждат. Умишлено техните правителства се опитват да запазят околната среда чиста, както и водата за да могат да придобиват още по-мащабни количества от тяхното уникално уиски. Основните три съставки на уискито са торф, ечемик и вода. 

Когато уискито се постави в дървени бъчви за да отлежава, то успява да придобие специфичен аромат, тъй като продължава да работи заедно с отделни съставки на дървото. В света съществуват четири вида основни бъчви, като първите са за многократна употреба, вторите са чисто нови и предварително обгорени, третите се мажат със специална паста от винен сок и последните се обработват с карамел на това се дължи и леко сладникавия вкус в малцовото уиски. 

При отлежаването на уискито, което според шотландците трябва да бъде повече от три години, част от уискито, а именно около 2 % от него, просто се изпаряват, а този вълшебен феномен шотландците смятат за специално изпратена от това питие порция за ангелите. 
Потъмняването на тази жива вода се дължи именно на отлежаването на уискито във времето.   

Видовете етикети, които бихме могли да открием на днешния пазар са: скоч уиски - което означава, че е произведено в Шотландия; malt – когато има тази дума на етикета след нея трябва задължително да бъде посочено мястото на дестилация и произход на това уиски. 
Бърбънът се произвежда в Америка, като основните съставки, които присъстват в него са царевица и ръж. 

Има много поговорки, които гласят че ''живата вода'' трябва винаги да се консумира чиста, за да може да бъде усетен съвършения вкусов аромат и човек да получи пълна наслада от това изживяване.