История на Виното – напитката на боговете

  • Сподели:
История на Виното – напитката на боговете

Египетските фараони са първите консуматори и производители на тази божествена напитка, въпреки че до ден днешен, все още няма никакви сведения за това как точно са успявали да го направят и какъв в действителност е бил неговият вкус.
Още през далечната 1100 г. преди н. е., съществуват сведения за производство на вино, като на по-късен етап, след около близо 400 години има открити доказателства под формата на нарисувани плочи как гърците консумират тази вълшебна напитка. 

В миналото
Тази напитка съществува откакто светът е създаден, може да се каже, че виното е по-старо от самото човечество. Отглеждането в дървени бъчви, още по римско време през 17 век виното пристига на бял свят, като малко по-късно са създадени и стъклените бутилки с коркови тапи, които всъщност изстрелват на върха тази божествена напитка. На по-късен етап хората осъзнават, че за да може да бъде съхранявано за по-дълго време виното, трябва да отлежава именно в стъклените бутилки с коркови тапи, вместо в дървените бъчви, както и неговото развитие става съвсем различно и в бутилката добива по-различни вкусови аромати.

Как възниква Дом Периньон 

Историята на Дом Периньон започва във Франция и по-точно в областта Шампан, където монах с името Дом Пиер Периньон решава да създаде една изключително изтънчена и луксозна пенлива течност, с която грабва вниманието на всички богати аристократи по това време. В началото на създаването му обаче възниква сериозен проблем и той е свързан с кипенето, което започва веднага след бутилирането на това изключително капризно вино. Този проблем определено не се харесва на монаха Дом Периньон, който намира това кипене за особено голяма грешка, но за сметка на това богаташите се влюбват, именно в този закачлив завършек и кипящите мехурчета наподобяващи страстта в живота. Малко след това продажбата на вина започва да придобива мащабни размери, като само в Италия близо 82 % от населението започват да произвеждат напитката на боговете.
След големия скок в продажбите на вино настъпва и едно мълниеносно падане, дължащо се на унищожените от листни въшки лозници, които стопират напълно производството му. Но малко по-късно и този етап преминава, като производителите успяват да използват различни техники, чрез които да предпазят лозите и да създадат най-съвършените сортове вино и отново започва да процъфтява винарството. 

Отлежалото вино
Всеки човек е чувал за отлежалите с години вина, които всъщност се превръщат в едно неземно богатство, което с годините успява да придобие по-чист, плътен и наситен вкус, тъй като виното не спира да се развива и променя след като е вече бутилирано. Във виното този специален процес може да продължи десетки години, въпреки че в днешно време винарите залагат на по-бързите за консумация вина в рамките на две до три години, тъй като съвременният човек не разполага с подобно търпение да изчака да минат десетилетия, докато изпробва всеки нов и неповторим вкус, появил се на пазара.

Кислород в бутилка
Знаете ли, че в празното пространство между корковата тапа и самото вино има кислород, който всъщност помага на виното да премине през всички процеси на развитие, които могат да продължат години наред, но когато това виното отлежи достатъчно, процесът на ферментация започва постепенно да го разваля и да съсипва съвършените му качества и аромати. 

Видове вина
Видовете вина са пенливи, ароматни, сухи, полусухи и десертни. Всички вина преминават през подобни процеси като обработка на гроздето, измерване на захарността му, както и съхранение на вече произведеното вино, което трябва да се случва в затъмнени прохладни помещения като най-подходящите за това са изби под земята. Температурата на която е най-добре да бъде съхранявано виното е между 12 до 14 градуса. 

Сухи вина
Сухите вина са силни и с по-горчив и кисел вкус. За тяхната преработка не се изисква добавянето на допълнителна захар, тъй като самото грозде разполага с достатъчно захарност, за да може да се ферментира без допълнителни добавки.

Полусухи вина
В тези вина има съвсем леко съдържание на  остатъчна захар, което ги прави и съвсем леко по-сладки на вкус.

Ароматизирани и плодови вина
Ароматизираните вина се произвеждат предимно от билки, докато в плодовите към самото грозде се добавя и допълнителен плод за по-плътен, изящен аромат и вълшебен завършек на вкуса на виното като ягоди, ябълки, малини и череши.

Десертни вина
Десертните вина са с голямо съдържание на захар, което ги прави значително по-сладки от другите, но и в пъти по-силни. 

Пенливи вина
Пенливите вина като шампанското се произвеждат, както естествено, така и изкуствено. Естественото производство на газирани вина се състои в бързото бутилиране на виното, още преди завършването на самата ферментация в резултат на което виното започва постепенно да се газира. Изкуствено производство на шампанизирани вина се случва, чрез добавяне на въглероден диоксид, за да може виното да придобие тези красиви съскащи мехурчета. 

В днешно време
През последните няколко години едни от най-предпочитаните и консумирани вина по света са тези, които са произведени в различни региони в Италия, Франция, Аржентина, Испания и Чили.