Osteria da Fortunata - уроци по блаженство в Рим

  • Сподели:
Osteria da Fortunata - уроци по блаженство в Рим

Историята на Osteria Da Fortunata започва през 20-те години на миналия век и вече се е превърнала в една вековна кулинарна легенда в центъра на Рим. В корените на този ресторант се пази традицията на едно семейство, което е успяло да предаде страстта си към готвенето през годините от поколение на поколение.
Всичко произхожда от Фортуната, жена, идваща от провинция Лацио, която притежава земя и готви за местните работници. Нейната всеотдайност и любовта ѝ към готвенето я накарали да започне истински бизнес, отваряйки гостоприемница в Мацано Романо, град близо до Рим, където започнала истинската си кулинарна професия.

През годините, придобивайки все по-голяма известност, тя решава да отвори своята таверна в сърцето на Рим, на площад Campo De Fiori.

Кухнята, която характеризира ресторанта, напълно отразява класическия стил на римската кухня. Но това, което е най-важно да се подчертае, е внимателният подбор на съставките, с които винаги се е управлявал ресторантът.

Днес собственичката г-жа Ирис, правнучката на Фортуната, е 90-годишният главен готвач, който е подбрал изключително римски персонал и радва клиентите ден след ден с ръчно приготвена паста и органична кухня. The mater familias е разделен на своите 4 ресторанта между Рим и Милано. Съставките на кухнята са органични и избрани от най-добрите доставчици на полуострова. Рецептите, използвани в съответствие с римската традиция, са резултат от постоянно търсене на нови формули, базирани на естествени съставки без добавки .

Всяко ястие е подправено с органичен екстра върджин зехтин от собствената им мелница в Умбрия. Маслините и брашната се смилат на камък, както в миналото. За всеки вид паста използват 100% италиански органични брашна, някои от които идват от вътрешността на Умбрия, други от Сицилия.

Традициите на рецептите са тайни и се предават от майка на дъщеря с внимание и грижа през годините. С течение на времето рецептите не са се променили, но качеството на продуктите само се е подобрило.

От ресторанта можете да си купите ръчно рисувана керамика mise en place - традиционна дълбока купа за паста, чинии, чаши, оливерник, стенен часовник с надписа Osteria Da Fortunata, запазена марка.

Масичките са на пръв поглед малки, но пък напълно достатъчни и удобни. Покривките са от хартия, която сервитьорът къса от ролка с точни, отработени движения. Отначало ти става леко странно, но веднъж започнеш ли да се храниш, разбираш защо масата е застлана с хартия. Менюто беше само на италиански, но пък сервитьорът любезно ни обясни как да сканираме код, за да разгледаме достъпно за нас меню на английски език. Нашият избор бяха: талиолини с пресни домати и босилек, което представлява яйчена паста с пресни домати датерино. Простично и съвършено. 

Фетучини с рагу - яйчена паста със сос от прясно телешко месо; ньоки Сорено - ръчно приготвени картофени ньоки с домати и биволска моцарела, запечени на гратен; строзапрети карбонара - домашна паста със смлени на камък органични брашна с бекон Amatrice, яйца, пекорино, пармезан и черен пипер.

За финал решихме да завием в друга посока от обичайното тирамису и заложихме на домашна торта с рикота и шоколад, която въпреки името си беше изключително фина, ефирна, лека и божествен завършек на обяда ни.

До този момент от живота ни, никъде другаде не сме попадали на по-вкусна паста от тази в Osteria Da Fortunata. Не знам дали ще го запомня завинаги, но определено скоро този вкус няма да го забравя. 

Синът ни остана много впечатлен да наблюдава как пастата се приготвя пред очите му от две дами, чиито изражения на лицата бяха усмихнати и вършиха работата си, освен със завиден замах, но и със спокойствие. Истински занаят. Докато ние се хранихме, те не спираха да приготвят тесто и впоследствие да го оформят на паста, но и клиентите също не спираха да идват, а имаше и такива, които чакат на отсрещния тротоар за място. 

Osteria Da Fortunata някой превеждат като ''Ресторантът на късметлийката'', а освен късмет на нас ни донесе и много специално кулинарно преживяване.