Панчета – какво представлява и как се консумира

  • Сподели:
Панчета – какво представлява и как се консумира

Италия - страната на любовта, хубавото вино, пастата и най-голямото изкушение за всички почитатели на вкусната храна, разбира се, италианската пица. 

Преведено от италиански език ''pancetta'' означава вид бекон, подправен със сол и различни видове подправки. Панчетата е колбас, който е широко разпространен из целия свят, но неговият произход е италиански.

Панчета е деликатес използван в Италия, който се консумира предимно в различни видове паста, антипаста и пици. То е месно произведение на изкуството, което се приготвя от свински гърди, оваляни в подправки, като салвия и розмарин. Панчетата има вид на бекон, който е увит на руло. С него могат да бъдат приготвени различни видове ястия.

Изключително интересна е обработката на този специален италиански колбас, за която се изискват четири месеца, в които панчетата да придобие този незаменим и фантастичен вкус. Мястото, на което се е зародила традицията, за производството на този уникален продукт в действителност е Болония, от там е започнало нейното производство. 

За направата на панчета се използват свински гърди, които хубаво се овалват в различни видове подправки като салвия, градински чай, сол, черен пипер и розмарин. След като месото се оваля в подправките трябва да се изсуши и да предстои минимум 150 дни на проветриво място

Вкусът на панчетата много наподобява вкуса на бекон, а рецептите, в които може да се използва са изключително разнообразни, освен като деликатес, той може да бъде поставен в различни видове паста, салати и да се нареже под формата на мезе - тип антипаста, както и да се включи към съставките на една вкусна пица.

Антипаста или ''antipasto'' е вид предястие, което е под формата на плата, които съдържат специално подбрани продукти като риба, сирена, маслини, сушени меса.

Има различни видове антипаста и обикновено те са различни, според региона, в който са поднесени за консумация.
Консумацията на панчетата е най-голяма, именно през зимните месеци, тъй като месото, от което се прави е подбрано от корема на прасето.

По принцип специалисти майстори в изработката на панчета споделят, че за да узрее и за да бъде годна за консумация е нужно месото да узрее в рамките на два месеца, но колкото по-дълго престоява, толкова по-завършен вкус придобива.