В света на сирената

  • Сподели:
В света на сирената

Съществуват стотици видове сирена по целия свят. Всяко от тях има своя специфична технология на правене, особен вкус и аромат. За да усетим истинския им вкус обаче, трябва да изберем подходящите храни и напитки, с които да ги съчетаем.

Представяме ви 5 от най-вкусните сирена, които са за ценители на изтънчения вкус. А съчетаването им с вино е повече от добра комбинация...

Рокфор (Roquefort) е сред водещите видове синьо сирене в света. Покрито е с бяла коричка, а отвътре има мека високомаслена сърцевина от синя плесен. Има специфичен вкус - съчетание от овче мляко и пещерна плесен. Сиренето е подходящо за салати и за направата на различни сосове. Препоръчва се в комбинация с плодове – грозде, смокини или круши, както и с ядки.

Чедър (Cheddar) е традиционно английско сирене, което се произвежда в няколко варианта с различен вид, цвят и аромат. Вкусът му може да е мек с леки нюанси и да варира до силен и остър. То не бива да се огъва или разтрошава. Особено ценно в него е високото съдържание на калций и протеини. Сиренето прави незабравим вкуса на супи, сосове, салати, сандвичи, солени бисквити.

Ементал (Emmental) е швейцарско сирене с жълт цвят и плътна консистенция. То е на големи кръгли дупки, които го правят лесно за запомняне и разпознаване. Те се дължат на въздуха, който се освобождава, когато сиренето се оставя да ферментира. Вкусът му е леко пикантен, но не се определя като остър или натрапчив. Сиренето е подходящо в комбинация с месни деликатеси, както и череши, ябълки и круши.

Гауда (Gouda) е холандско твърдо краве сирене. Когато престои, вкусът му запазва сладостта си, но става по-остър. Младото сирене гауда обикновено е в червена обвивка, отлежалото има жълта, а пушеното - кафява или черна. Гауда е както трапезно, така и десертно сирене. Младото сирене гауда върви с круши, пъпеши, кайсии и череши. Старото е по-подходящо за ябълки, ядки и черен хляб.

Моцарела (Mozzarella) е с мек вкус и подчертани млечни тонове. Традиционно се произвежда от биволско мляко, но често се среща и от краве. Съхранява се в саламура под формата на бели топки. То е меко, несолено, подходящо е както за салати, така и за печени ястия – в пици, със зеленчуци или меса. Един от най-често срещаните варианти за използването на Моцарела е в салата "Капрезе".

В света на сирената

Всяко сирене има своя специфична технология на правене, особен вкус и аромат.

Снимка: pixabay.com

В света на сирената

Съчетаването на сирене и вино е повече от добра комбинация.

Снимка: pixabay.com

В света на сирената

Рокфор е сред водещите видове синьо сирене в света.

Снимка: pixabay.com

В света на сирената

Моцарела върху пица.

Снимка: pixabay.com

В света на сирената

Свежа салата с плочки сирене.

Снимка: pixabay.com

В света на сирената

Ементалът е на големи кръгли дупки, които го правят лесно за запомняне и разпознаване.

Снимка: pixabay.com

В света на сирената

Един от най-често срещаните варианти за използването на Моцарела е в салата "Капрезе".

Снимка: pixabay.com