Джъстин Бийбър продава правата върху музиката си в сделка на стойност 200 млн. долара

  • Сподели:
Джъстин Бийбър продава правата върху музиката си в сделка на стойност 200 млн. долара

Джъстин Бийбър е продал своя дял от правата върху музиката си на Hipgnosis Songs Capital за 200 млн. долара.

Фирмата вече притежава дела на поп звездата в някои от най-големите хитове от последните години, включително ''Baby'' и ''Sorry''.

Бийбър, един от най-продаваните изпълнители на 21-ви век, се присъединява към нарастващата група изпълнители, които са продали своите права върху музиката си.

Компанията - предприятие на стойност 1 млрд. долара между финансовия гигант Blackstone и британската Hipgnosis Song Management - придоби авторските права на Бийбър за издаване на неговия каталог от 290 песни. Това включва цялата му музика, издадена преди 31 декември 2021 г., както и авторския му дял.

Правата на звездата върху мастър записите му също бяха придобити в рамките на сделката.

Hipgnosis не разкрива условията на сделката, но източник на информационна агенция AFP твърди, че тя е на стойност около 200 млн. долара.

Изпълнителите все по-често продават дялове от творчеството си на музикални фондове - включително Джъстин Тимбърлейк и Шакира, които също сключиха сделки с Hipgnosis. Но тази тенденция е по-разпространена сред по-възрастните изпълнители. През последните две години музикалните легенди Боб Дилън и Брус Спрингстийн продадоха на Sony права върху своя каталог.

Спрингстийн получи 500 млн. долара за продажбата на творчеството си.

Бизнесът се управлява от Hipgnosis Song Management, която се управлява от музикалния магнат Мерк Меркуриадис, основал отделен бизнес за музикални права, също регистриран в Лондон, наречен Hipgnosis, който е похарчил 2 млрд. долара за музикални сделки от 2018 г. насам.

"Това придобиване се нарежда сред най-големите сделки, сключени някога за изпълнител под 70-годишна възраст", заяви Меркуриадис. "Само на 28-годишна възраст той е един от шепата определящи артисти на ерата на стрийминга, която съживи цялата музикална индустрия."

Бийбър издаде шест студийни албума между 2010 и 2021 г., както и редица ремикс и компилационни албуми. Той също така е издал десетки сингли и е плодотворен сътрудник на песни, включително ''Despacito'' на Luis Fonsi и Daddy Yankee.