Мат Деймън и Бен Афлек: две пораснали момчетата

  • Сподели:
Мат Деймън и Бен Афлек: две пораснали момчетата

Мат Деймън обича да бъде режисиран от Бен Афлек: "Той е моят "Ride or Die".
Деймън и Афлек споделят, че са се събрали отново за филма "Air", който се радва на интереса на публиката и разказва за създаването на Air Jordan.

Двамата приятели са споделяли екрана многократно, още преди излизането на наградената им с "Оскар" драма "Добрият Уил Хънтинг" през 1997 г. Но Деймън никога не е бил режисиран от Афлек до момента, в който си сътрудничат в ''Air'' - филм за изпълнителните директори на Nike, които през 1984 г. пускат на пазара Air Jordan.

"Чувствах се наистина естествено, защото сме работили заедно и преди. Писали сме сценарии заедно и играем рамо до рамо от 1986 г. насам", каза Деймън на премиерата на филма в Лос Анджелис.

"Тъй като се познаваме от много дълго време, и двамата сме свикнали с творческото решаване на проблемите. Ако на някой от нас му хрумне ужасна идея, ние ще го кажем право в очите - няма наранени чувства, а има взаимно уважение и преминаваме към следващата идея. Нека обаче и дебело подчертая нещо важно - Бен е брилянтен режисьор. Той е абсолютно страхотен и нямам търпение да бъдем заедно отново. Той е моят приятел и творчески партньор."

На свой ред двукратният носител на ''Оскар'' похвали Деймън:

"Това беше удоволствие за мен. Обичам Мат. Той е най-добрият ми приятел. Да мога да работя с него е нещо, което не приемам за даденост. Не бих могъл да искам нищо по-добро."

Филмът ''Air'', който ще бъде пуснат по кината на 5 април, разказва историята на Сони Вакаро (Деймън), който през 80-те години на миналия век отговаря за новосъздаденото баскетболно подразделение на Nike. По онова време Nike изостава от конкурентите си Adidas и Converse. Но през 1984 г. Вакаро залага целия годишен бюджет на отдела на спонсорски договор с 21-годишния тогава новобранец от Чикаго Булс Майкъл Джордан.

Деймън има възможност да се срещне с истинския Вакаро както на снимачната площадка, така и извън нея.

"Той просто притежава най-прекрасния, заразителен чар и точно това се опитвах да предам на екрана. Наистина се опитвах да уловя духа му. Сони е един много истински и мил човек."

Както се вижда от филма, Вакаро веднага е видял величието в Джордан - и е бил готов да рискува кариерата си и цялата корпорация Nike, залагайки на него. Но как успява да остане позитивен, когато другите хора в компанията се съмняват в него?

"Имах някакво усещане в себе си от гледането на мачовете му", казва 83-годишният Вакаро на червения килим. "Не можеш да се срамуваш или да се страхуваш да говориш за убежденията си, дори когато другите не са съгласни с теб."

Преди да се съгласи да режисира филма, Афлек се консултира със самия Джордан. И въпреки че получил благословията на баскетболния феномен, Джордан имал някои условия. Глобалната икона помолил в историята да бъдат включени изпълнителният директор на Nike Хауърд Уайт, който щеше да стане вицепрезидент на марката Jordan, и бившият колежански баскетболен треньор Джордж Рейвълинг. В крайна сметка Крис Тъкър играе Уайт, а Марлон Уейнс - Равелинг.

"Тази история показва, че най-малките избори могат да доведат до най-знаковите неща. И филмът наистина е за това да следваш инстинктите си. Просто не приемайте "не" като отговор", казва Уейнс.

Другата молба на Майкъл била свързана с това коя точно актриса да се превъплъти в образа на майка му Делорис Джордан. Тук нямало две мнения - Виола Дейвис била единствен негов избор. Майка му е изиграла важна роля в убеждаването на Джордан да подпише с Nike вместо с Adidas. Тя също така е знаела стойността на огромния талант на сина си и е убедила Nike да му плаща определен процент от всяка продадена обувка Air Jordan - в крайна сметка променя правилата за това как спортистите получават компенсация от договори за подкрепа.

"Да искаш да бъдеш признат и да получиш подобаваща компенсация за стойността си е основната тема на филма", казва Джейсън Бейтман, който играе вицепрезидента по маркетинга на Nike Роб Страсър в "Air". "Делорис Джордан, това, което тя направи за сина си - да сключи тази страхотна сделка и да се възползва от нея - наистина ме трогна."

Въпреки че мнозина може да предположат, че "Air" е биографична драма за самия Джордан, филмът всъщност е за хората, които са го подкрепяли. "Това не е историята на Майкъл Джордан. Той не е получил компенсация за правата си. Това е история за хората около него", каза Афлек, който пристигна на премиерата със съпругата си Дженифър Лопес. "Джордан не присъства никъде във филма като фигура, защото си помислих, че за публиката ще бъде твърде трудно да повярва, че някой друг освен Майкъл Джордан е Майкъл Джордан. Искам да позволя на публиката да се позове на собствените си спомени и преживявания.''

Афлек се надява, че зрителите ще си тръгнат от киносалоните с чувство на щастие и вдъхновение. "Това е оптимистичен филм. Това е история, която намирам за наистина красива. Тя е за поемането на рискове и за изключителното величие, което може да вдъхнови всички нас да си помислим, че може би и ние можем да постигнем нещо трудно. Това са филмите, които ми харесват. Харесва ми да виждам истории, свързани с героите, които зависят от изпълненията и писането. Искам да правя повече такива филми."