Големите победители на наградите Gotham

  • Сподели:
Големите победители на наградите Gotham

На 33-тото годишно събитие на наградите Gotham бяха раздадени нови отличия, наречени "Икона и създател". Те отидоха при Грета Гървиг (''Барби'') Глобална икона и почит към твореца,  Културна икона и почит към твореца: Брадли Купър (''Маестрото''), Почит към икона и създател за социална справедливост: Джордж К. Улф (''Рустин''), Икона и почит към създателя за иновация: Майкъл Ман (''Ферари''), Визионерска икона и почит към създателя: Бен Афлек (''Air'') и Историческа икона и почит към създателя: ''Убийци на цветна луна''. 

Въпреки че "Gotham" е исторически известен с това, че признава независими филми, тази година Институтът за филми и медии премахна изискването за ограничение на бюджета от 35 млн. долара за потенциалните номинирани. Повечето претенденти все още са независими или артхаус филми, макар че в надпреварата се промъкнаха и някои по-големи продукции като "Барби". 

При обявяването на промяната от Филмовия и медиен институт "Готъм" заявиха, че тя има за цел "да разшири обхвата ни по отношение на признанието и достъпността за по-широката общност". Много филми с по-голям бюджет предпочетоха да не кандидатстват, включително "Опенхаймер", "Убийци на цветната луна", "Наполеон" и "Пурпурен цвят".

"Минали животи" е големият победител на наградите "Готъм" като взе голямата награда за най-добър филм. Междувременно актьорски отличия получиха Чарлз Мелтън за поддържаща роля в "May December" на Тод Хейнс и Лили Гладстон за главна роля в "The Unknown Country".  И двете категории са неутрални по отношение на пола.

"Благодаря ти, Готъм, за тази награда. Това е такава чест. Наистина означава много, че я получавам с дебютния си филм, чието действие се развива в Ню Йорк - град, в който живея и който обичам дълбоко", започна сценаристът и режисьор Селин Сонг, която излезе на сцената, за да приеме наградата за най-добър филм. Сонг благодари на продуцентите си от A24, както и на актьорите и екипа. Към нея на сцената се присъединиха две от звездите на филма - Грета Лий и Джон Магаро. Наградата ѝ бе връчена от Джулиан Мур и Натали Портман.

Ето и победителите на наградите "Готъм" през 2023 г:

Най-добър игрален филм

''Минали животи''
Режисьор Селин Сонг; Дейвид Хинохоса, Памела Кофлър, Кристин Вашон, продуценти (A24)

Изключително изпълнение на главна роля

Лили Гладстон
''Непознатата страна'' (Music Box Films)

Изключително изпълнение в поддържаща роля

Чарлз Мелтън
''May December'' (Netflix)

Награда за пробив в режисурата

A.V. Rockwell
''A Thousand and One'' (Focus Features)

Пробивна серия - над 40 минути

''Малка светлина''
Тони Фелан, Джоан Ратер, създатели; Сузана Фогел, Уилям Харпър, Ави Нир, Тони Фелан, Джоан Ратер, Лиза Роос, Алон Щруцман, Питър Траугот, изпълнителни продуценти (National Geographic)

Пробивна поредица - под 40 минути

''Beef''
Създател Лий Сунг Джин; Рави Нандан, Али Райх, Джейк Шрайер, Али Уонг, Стивън Йън, изпълнителни продуценти (Netflix)

Изключително изпълнение в нов сериал

Али Уонг
''Beef'' (Netflix)

Най-добър документален филм

Четири дъщери
Режисьор Каутер Бен Хания; Надим Шейхруха, продуцент (Kino Lorber)

Най-добър международен игрален филм

''Анатомия на едно падение''
Режисьор Жюстин Триет; Мари-Анж Лусиани, Давид Тион, продуценти (Neon)

Най-добър сценарий

''Анатомия на падането''
Жюстин Триет, Артур Харари (Neon)