''Harlem'' ли е новият ''Сексът и градът''

  • Сподели:
''Harlem'' ли е новият ''Сексът и градът''

''Харлем'' е телевизионен сериал, който разказва историята на четири приятелки, които следват мечтите си, след завършването на колежа.
Подобно на "Момичета" на Лена Дънам, а преди това и на "Сексът и градът", телевизионният сериал "Харлем" има онази сила да разказва перфектно историята на цяло поколение момичета, като просто представя четири приятелки.

Имаме тази, която чете и пише, тази, която има много активен сексуален живот, тази, която мисли само за работа, тази от добро семейство, която все още не е открила себе си и дори кого или какво харесва. Неслучайно ''Харлем'' е отговорът на режисьорката Трейси Оливър на "Момичета" - много добър сериал, но според нея "не прилича на Ню Йорк, който преживях, когато бях на двадесет години". Нямаше чернокожи жени и това беше Ню Йорк. Затова си помислих, какво ще стане, ако напиша за това, което аз и моите приятели видяхме? В края на краищата има нещо чудотворно и красиво в това да си на двадесет години, да си беден и да се опитваш да осмислиш живота си: обичаме да виждаме историята на приятели, които възхитително се борят".

Първият сезон на сериала "Харлем", чието действие се развива в прочутия квартал на Ню Йорк, населен с чернокожи, мина леко незабелязано, но вторият сезон, който е на разположение от 5 февруари в Prime Video, обещава, че за сериала ще се говори оттук нататък.

"В началото, когато написах сериала и се опитах да го продам, никой не го искаше, защото намираше за твърде специфично това, че има само чернокожи герои, които живеят в Харлем. Харесаха сценария, но не разбираха как ще се излъчи", казва Трейси Оливър. След това през 2017 г. тя режисира ''Girls Trip'' - филм с участието на Куин Латифа и Джейда Пинкет Смит, който е хит в САЩ и разказва за щурата ваканция на четири приятелки, като същевременно засяга в комичен тон какво означава да си чернокожо момиче днес. 

Както режисьорът перфектно го беше описал, ''Харлем'' се вписва в онази насока, която разказва историята на "възхитително борещи се момичета", които си проправят път в големия град между мечтите си и реалността, по една лоша среща/интервю. Главната героиня Камил не може да получи желаната от нея позиция в университета, в който преподава, и която е планирала да получи от известно време. Междувременно тя се преоткрива в любовта към бившия си.

"Това, което ми харесва в сериала, е, че той започва разговори за реални неща, които се случват в живота, като например една жена да се преоткрие", казва актрисата Меган Гуд, която, по думите ѝ, се влюбва в сценария от първия момент, в който го прочита. "Преживявах развод и тогава се чувствах много паралелно с героинята си, която имаше толкова идеи и планове за себе си, а после откри, че има някои неща в живота, които не можеш да контролираш, дори и да се стараеш, така че тя се научава да се примирява с неизвестностите в живота и да се вълнува от това, което я очаква в следващата част от пътуването." 

Момичетата от ''Харлем'' са в онази междинна възраст между края на двайсетте и началото на трийсетте, онази възраст, в която изглежда, че всички около тях са наясно какво искат, освен самите те. Те са изпълнени със съмнения, искат ли да имат деца? Те копнеят за онази работа, но дали тази работа ги иска? За да се справи разумно с травмата на тридесетте години, във втория сезон режисьорът има интуицията да превърти лентата, вместо да премине към следващия слайд. "Ходейки на терапия, осъзнах, че много от изборите ми като възрастен се коренят в детството ми. Това, в което се превръщаме, е повлияно от преживяното в детството, от примерите за любов и приятелство, които сме виждали."

"Харесва ми движението на този сезон, очевидно е, че той се движи напред, но има и много работа по основите, по дъното на историята, което е ключово за отговорите на въпросите от миналия сезон", съгласява се актрисата Грейс Байърс, която също е участвала в сериала "Империя". 

Езикът и стиловете на ''Харлем'' ясно се вписват в нашето време. Едно от нещата, за които се шегуват с актрисите, е, че четирите главни дами са първата група приятелки, които, когато една от тях говори, другите слушат и мълчат. Да не забравяме разговорите на масата в ресторанта, характерни за "Сексът и градът", където винаги се случваше Кари да им каже нещо, а останалите да го премълчат и да си кажат тяхната гледна точка. Вторият сезон предлага по-критичен и остър културен коментар от първия и се опитва да фокусира вниманието на зрителя върху правилния и съзнателен език, по един почти образователен начин.

За Трейси ключовите думи на втория сезон на "Харлем" са две: "еволюция" и "черна радост", които по някакъв начин капсулират лекотата и пълното самосъзнание - опорните точки, на които се основава сериалът.

"Толкова съм щастлива от Харлем и неговите дами. Спомням си, че ги видях за първи път заедно, когато бяха на прослушване. Имаше химия между тях, видях ги, че си пасват веднага. Сближаването между тях се получи по един естествен начин. Без дори да имат намерение, те представиха много аспекти на момичешкото приятелство в моите очи".