Мерил Стрийп, Леонардо ди Каприо и Опра Уинфри, даряват милиони в помощ на стачкуващите актьори

  • Сподели:
Мерил Стрийп, Леонардо ди Каприо и Опра Уинфри, даряват милиони в помощ на стачкуващите актьори

Фондът за подпомагане на актьорите към фондацията SAG-AFTRA е събрал повече от 15 млн. долара през последните три седмици, за да подпомогне "хиляди начинаещи актьори", които са изправени пред икономически трудности.

Десетина от най-високоплатените холивудски звезди - от Джордж Клуни до Мерил Стрийп - са дарили по 1 млн. долара и повече за подпомагане на неработещите актьори, чиято стачка навлиза в четвъртата си седмица, съобщиха от благотворителната фондация на профсъюза.
Стачката на Гилдията на филмовите актьори (SAG-AFTRA) и друга стачка на филмови и телевизионни сценаристи, започнала през май заради заплащането и заплахата от изкуствен интелект, спряха производството на филми и телевизионни предавания в САЩ.

За пръв път от 1960 г. насам стачкуват едновременно и холивудските актьори, и сценаристите - ход, който на практика спира производството на сценарии в цялата индустрия. Гилдията на екранните актьори има повече от 160 000 членове, въпреки че стачката засяга само около 65 000 актьори от профсъюза.

Но богати знаменитости като Клуни, Стрийп, Мат Деймън, Леонардо ди Каприо и Дуейн "Скалата" Джонсън, както и Никол Кидман, Джулия Робъртс, Опра Уинфри и други - са внесли по 1 млн. долара и повече във фонда за подпомагане на актьорите на фондацията SAG-AFTRA. Дуейн Джонсън помогна за стартирането на тази кампания, като направи историческо седемцифрено дарение.

"Развлекателната индустрия е в криза и в момента фондация SAG-AFTRA обработва повече от 30 пъти повече от обичайния брой молби за спешна помощ", казва в изявлението Кортни Б. Ванс, президент на фондацията.
Програмата за помощ на организацията има за цел да "гарантира, че изпълнителите в нужда няма да загубят домовете си, ще имат възможност да плащат за комунални услуги, да купуват храна за семействата си, да купуват животоспасяващи лекарства, да покриват медицински сметки и др.", каза Ванс.

Въпреки че някои актьори са високоплатени, президентът на SAG-AFTRA Фран Дрешър заяви тази седмица, че 86% от 160 000 членове на профсъюза печелят по-малко от 26 500 долара годишно, съобщи The New York Times.

Стачките доведоха до спиране на филмови продукции, отпадане на бляскави премиери и забавяне на събития като наградите "Еми", тъй като на актьорите е забранено да промотират телевизионни предавания.

Исканията на профсъюзите са съсредоточени върху по-високото заплащане в ерата на стрийминга и заплахата, която представлява изкуственият интелект за кариерата и бъдещото препитание на членовете им, докато студията твърдят, че трябва да намалят разходите, за да се справят с икономическия натиск.

Стрийп, трикратна носителка на "Оскар", заяви, че актьорите трябва да се изправят заедно срещу корпорациите, които се опитват да отнемат "човечността" от тяхната професия.

"Спомням си дните си, в които работех като сервитьорка, чистачка, машинописка, дори времето, когато бях на борсата. Късметлийка съм, че мога да подкрепя тези, които ще се борят, за да издържат битката срещу Голиат. Ще се изправим заедно срещу тези мощни корпорации, които се стремят да отнемат човечността, човешкото достойнство, както и самите хора от нашата професия'', каза Стрийп.