Мерил & Дон: 45 години партньори в любовта

  • Сподели:
Мерил & Дон: 45 години партньори в любовта

Мерил Стрийп притежава много неща, на които може да се възхитим - 21 номинации за "Оскар", от които три спечелени награди на филмовата академия, неуморното ѝ застъпничество за правата на жените, безупречният ѝ вкус за очила, и не на последно място - колко видима е топлината и пълнотата на личния ѝ живот през последните няколко десетилетия.

Мерил често превръща безкрайния поток от премиери и събития в приятелски семейни сбирни, пристигайки в комбинация от четирите си деца (музикантът Хенри Улф и актьорите Мейми Гъмър, Грейс Гъмър и Луиза Джейкъбсън) и съпруга си, скулпторът Дон Гъмър, с когото са заедно от 45 години.

Двамата успяват да запазят голяма част от брака си извън светлините на прожекторите. Мерил и Дон се запознават през 1978 г. и се женят само шест месеца по-късно, точно когато прочутата актьорска кариера на Стрийп започва да се развива. Сега, четири десетилетия и четири пораснали деца по-късно, те все още са сплотени и се наслаждават на живота заедно.

Въпреки статута на Стрийп в А-листата, двойката предпочита да запази подробностите за отношенията си в тайна и рядко обсъжда връзката си публично. Гъмър винаги е неотлъчно до съпругата си и я придружава на всички събития и филмови премиери през годините.

Дон Гъмър е визуален артист и американски скулптор, роден в Луисвил, Кентъки, през декември 1946 г. Той завършва Училището към Музея за изящни изкуства в Бостън, а по-късно получава магистърска степен от Йейлския университет. Създава мащабни абстрактни съвременни скулптури и от 1973 г. насам постоянно прави самостоятелни и групови изложби в галерии по целия свят.

Запознава се със Стрийп в труден момент от живота ѝ
Когато Гъмър се запознава със Стрийп, тя тъгува за смъртта на приятеля си Джон Казейл, с когото са заедно от две години. Казейл също е бил актьор, участвал във филми като "Кръстникът" и "Ловецът на елени" - последният му филм и единственият път, когато двамата със Стрийп споделят екрана. Казейл умира от рак на белия дроб през март 1978 г.

Както е описано в биографичната книга на Майкъл Шулман "Отново тя": Стрийп трябвало да се изнесе от апартамента, който споделяла с Казейл, затова брат ѝ се появил, за да помогне, и довел със себе си приятел в лицето на Гъмър. В крайна сметка Стрийп наема апартамента на Гъмър в Ню Йорк, докато той пътува, и снима филма "Крамър срещу Крамър", който ѝ носи първия "Оскар". Стрийп и Гъмър стават близки приятели и си кореспондират чрез писма. Когато той се завръща в града, двамата се влюбват.

Само шест месеца по-късно Стрийп и Гъмър сключват брак в дома на родителите ѝ в Кънектикът на 30 септември 1978 г.

Двамата имат четири деца
Стрийп и Гъмър имат четири деца: Хенри Улф Гъмър се ражда през 1979 г., следван от Мери Уила "Мейми" Гъмър през 1983 г., Грейс Гъмър през 1986 г. и Луиза Джейкъбсън Гъмър през 1991 г. Децата израстват в провинциален Кънектикът, далеч от общественото внимание. 

"Бракът, децата ни и тяхното благополучие са в основата на всички решения, които взимаме", казва Стрийп през 2016 г.

Стрийп и Гъмър стават баба и дядо през 2019 г., когато Мейми посреща момченце с тогавашния си годеник Мехар Сети. След това Хенри и съпругата му Тамрин Гъмър дариха двойката с още двама внуци: дъщеря Ида Джун, родена през 2020 г., и син Куин Уилям, роден през 2022 г. Броят на внуците на Стрийп и Гъмър се увеличи с още едно момиченце в близко бъдеще, тъй като Грейс роди първото си дете от съпруга си Марк Ронсън.

Мерил и Дон отглеждат креативни деца
По един или друг начин всички деца на Стрийп и Гъмър са поели по творчески път. Мейми, Грейс и Луиза са актьори и модели, дори се появяват заедно в кампании, а Хенри е музикант. Всъщност някои от неговите песни са включени в саундтраците на филмите на Стрийп, включително "Джули и Джулия" и "Рики и Флаш". Стрийп и дъщеря ѝ Мейми също са се снимали в копродукции една до друга. Когато Мейми е била малка, тя се появява като дъщерята на героинята на Стрийп във филма ''Heartburn''. Като възрастни двете споделят екрана във филмите ''Ricki and the Flash'' и ''Evening''.

Грейс също се е снимала редом с майка си, като играе по-млада версия на героинята на Стрийп в "Къщата на духовете". Най-малкото дете на двойката, Луиза, се снима в периодичната драма на HBO ''The Gilded Age''.

Мерил и Дон гледат на брака като на партньорство
Двамата поддържат успешни кариери през дългия си брак и докато отглеждат четири деца. Тяхната тайна е "добрата воля и готовността да си гъвкав - и да замълчиш когато трябва", казва Стрийп пред Vogue през 2002 г.

"Няма пътна карта за това как да се създаде семейство", добавя тя.

Стрийп доразви това партньорство през 2019 г., като добави, че Гъмър е "доброто ченге", а тя "лошото". Тя заяви пред Sydney Morning Herald: "Екипната работа е всичко. Съпругът ми Дон беше много ангажиран баща. От двама ни той беше по-спокойният, когато ставаше въпрос за отглеждане на деца. Докато аз бях по-скоро майка тигрица".

Стрийп допълва, че е благодарна на партньора си, който винаги се е грижил за децата, така че тя да не изпитва вина, когато отсъства поради професионални ангажименти.

През годините Гъмър е присъствал на безброй събития на червения килим заедно с многократно награждаваната си съпруга - Стрийп е счупила собствения си рекорд за най-много номинации за "Оскар" и "Златен глобус". Двойката е присъствала заедно на наградите "Оскар" десетки пъти, като това започва още през 1980 г.

Когато през 1983 г. Стрийп печели втория си "Оскар" за филма "Изборът на Софи", Стрийп забравя да благодари на Гъмър. Приемайки третия си "Оскар" през 2012 г., тя започва речта си с благодарност към него:

 "Първо, ще благодаря на Дон, защото искам да знае, че всичко, което ценя най-много в живота ни, ми е дал именно той."