Мерил Стрийп ще получи почетната "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан

  • Сподели:
Мерил Стрийп ще получи почетната "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан

Мерил Стрийп ще получи почетната "Златна палма" в нощта на откриването на 77-ото издание на филмовия фестивал в Кан, съобщи Variety.

74-годишната Стрийп е един от най-награждаваните актьори в историята на Холивуд, с рекордните 21 номинации за "Оскар" и три победи - за ''Крамър срещу Крамър'', "Изборът на Софи" и "Желязната лейди".

Кариерата ѝ включва редица съвременни класики - от драми като ''The Deer Hunter", "Out of Africa", ''Мостовете на Медисън'' и "Крамър срещу Крамър" до любими семейни филми - "Дяволът носи Прада" и "Mamma Mia!". 

Изненадващо е, че досега тя е била в Кан само веднъж - макар че през същата година печели наградата за най-добра актриса - през 1989 г. в "A Cry in the Dark".

Стрийп се присъединява към множество холивудски ветерани, които участват в тазгодишния фестивал на френския Лазурен бряг, включително създателя на "Междузвездни войни" Джордж Лукас, който също получава награда за цялостно творчество на церемонията по закриването.

"За мен тази награда е неизмерима чест", казва Стрийп в изявление. "Да спечелиш награда в Кан, за международната общност от творци, винаги е представлявало най-високото постижение в изкуството на киното. Да застанеш в сянката на тези, които са били отличени преди, е много вълнуващо. С нетърпение очаквам да дойда във Франция, за да благодаря лично на всички".

Президентът на филмовия фестивал в Кан Ирис Кноблох и генералният делегат Тиери Фремо заявиха: "Всички носим нещичко в себе си от Мерил Стрийп! Тъй като е обхванала почти 50 години от киното и е въплътила безброй шедьоври, Мерил Стрийп е част от нашето колективно въображение и от споделената ни любов към киното".

Мерил Стрийп ще наследи Майкъл Дъглас, който получи наградата в нощта на откриването миналата година. Сред предишните носители на отличието в Кан са Жана Моро, Марко Белокио, Катрин Деньов, Жан-Пиер Льо, Джейн Фонда, Анес Варда, Форест Уитакър и Джоди Фостър. 

77-ото издание на филмовия фестивал в Кан ще се проведе от 14 до 25 май.

Почетна "Златна палма" получават и легендарните японски аниматори от Студио Гибли - за първи път тя ще бъде присъдена на група, а не на отделна личност.