Painkiller или как се създава империя от човешката болка

  • Сподели:
Painkiller или как се създава империя от човешката болка

Книгата на Бари Майер "Убиец на болката" и статията на Патрик Радън Кийф в "Ню Йоркър" - "Семейството, което изгради империята върху болката" документират възхода на OxyContin и трайното му въздействие в САЩ, и двете служат за основа на новия лимитиран сериал на Netflix "Painkiller". Режисиран от Питър Бърг, сериалът представлява история за епидемията от опиоиди, разказана от гледната точка на оцелелите, жертвите, злодеите и тези, които се намират някъде по средата на цялата трагедия.

Всеки от шестте епизода на "Painkiller" започва въздействащо с представяне на реални родители, които са загубили детето си заради прекомерната употреба на оксиконтин. Това е мрачно напомняне за истинската цена на Oxy, като същевременно се подчертава провалената "война срещу наркотиците" в Америка. "Моята история не е измислица", казва една от майките, която държи снимка на сина си, пристрастен към Окси, който умира сам в тоалетната на бензиностанция.

Матю Бродерик е непоколебим и хладнокръден в ролята на Ричард Саклер, потомък на милиардерската фамилия Саклер и висш мениджър в Purdue Pharma, а Узо Адуба е блестяща с изпълнението си на Еди Флауърс, следовател от Вирджиния, който води делото срещу Purdue.

"Painkiller" представлява история на маркетинговата машина, която стои зад OxyContin. Саклер казва на служителите си, че лекарството всъщност не е лек, а става дума за продажби и маркетинг, за бягство от болката към удоволствието, за непрестанна въртележка, в която човек зацикля. И, разбира се, използването на двете цели за печалба и успех.

Purdue Pharma превръща опиоид с почти идентичен химичен състав на хероина в приятелски изглеждаща плюшена играчка. Формулиран, произвеждан, предлаган на пазара и продаван от семейната организация Purdue Pharma, оксиконтинът бързо набира популярност, тъй като се продава като безопасен, "не предизвикващ пристрастяване" опиоид, който ви връща стария живот без болка обратно. 

''Ако успеем да се поставим между болката и удоволствието - никога повече няма да ни се налага да се притесняваме за пари'', казва безскупулно Ричард.

Сериалът прави оценка на вината и как правителството и неговите бюрократични структури, като Агенцията по храните и лекарствата (FDA), са позволили на  компанията Purdue и Oxy да се продават - без да носят отговорност толкова дълго време.

"Как може нещо, което се предписва законно, да убива толкова много хора? То не просто убива хора, а унищожава цели семейства и приятели. Purdue правят абсолютно същото нещо, което всеки дилър на крек в Америка, само че получават награда за това", размишлява Еди Флауърс.

Армия от млади красавици са наети да флиртуват с лекарите, за да увеличат дозите на Oxy, и да получат бонуси въз основа на това колко милиграма от лекарството са успели да убедят лекарите да предпишат на своите пациенти. В една такава роля откриваме Уест Духовни, дъщерята на Дейвид Духовни и Теа Леони. Тейлър Кич също прави впечатляващо добра роля като зависимия Глен Кригър, а сценарият е достатъчно силен, за да ни даде няколко теми за разсъждения.