Разработва се фолклорен хорър трилър, базиран на българската традиция, представена в късометражния филм "Кукери"

  • Сподели:
Разработва се фолклорен хорър трилър, базиран на българската традиция, представена в късометражния филм "Кукери"

Mammoth Pictures сключи договор в Кан с българската продуцентска компания Bazuka за ексклузивно разработване и продуциране на игрален филм, посветен на културната традиция, представена в късометражния им документален филм "Кукери" за The New Yorker, който беше излъчен в началото на месеца.

Режисьор на все още неозаглавения нов филм, описван като фолклорен трилър на ужасите, е Курош Ахари от Mammoth.
Заснет от Килиан Ласаблиер, документалният филм на Bazuka обръща внимание на загадъчната българска традиция, известна като "Сурва", която от векове веднъж годишно обединява малки села в цялата страна - фестивал, на който жителите, известни като "кукери", се обличат в страшни костюми с надеждата да прогонят злите сили. Анималистичните костюми, покриващи по-голямата част от тялото, често са изработени от козина и кожи на кози или овце, като могат да включват и назъбени дървени маски - понякога осеяни с рога, а понякога и двулицеви - с големи звънци, прикрепени към колана.

Въпреки че произходът на традицията "Сурва" е загадъчен, включително защо и кога се е появила, историците датират първото известно споменаване на традицията преди около 1500 години. Все пак се смята, че тя води началото си дори от по-далеч и продължава да се практикува в България всяка година. Някои кукери казват, че не могат да си обяснят откъде идва желанието да участват, но го описват като "вродено" и "във вените им", нещо, в което мечтаят да участват още от деца.

Подробностите за сюжета на игралния филм са в тайна, макар че той ще се стреми да представи автентично вярванията и практиките на кукерите, както и техния гардероб. Ахари, Алекс Бретоу и Алексис Бронте ще продуцират за Mammoth Pictures, заедно с Еди Шварц от Bazuka и Едуард Мичонгве, които са продуценти на материала на New Yorker.

"Развълнувани сме да си сътрудничим с Еди и Едуард и талантливия екип на Bazuka по този изключителен проект. Традицията на Кукери и Сурва абсолютно ни завладя от момента, в който привлече вниманието ни", казват Ахари, Бретоу и Бронте от Мамут в съвместно изявление. "Пренасянето на толкова важна и уникална традиция, заобиколена от много мистерии и интриги, на екран е невероятно вълнуващо и е точно такъв проект, какъвто търсим в Мамут."

Шварц и Мичонгве добавят: "Развълнувани сме да си сътрудничим с Мамут Пикчърс по проект за повествователен игрален филм, базиран на кукерските изпълнители и традицията на Сурва. Тази традиция има дълбок потенциал да се превърне във вълнуващ филм с увлекателен разказ и спиращ дъха визуален подход."