"Странният начин на живот": отговорът на Алмодовар за страстта между двама мъже

  • Сподели:
"Странният начин на живот": отговорът на Алмодовар за страстта между двама мъже

В "Странният начин на живот", късометражния уестърн на режисьора Педро Алмодовар, Итън Хоук и Педро Паскал играят шериф и каубой, които си спомнят за страстната си афера.

Режисьорът бележи завръщането си в Кан с тази прашна похотлива история за отдавна изгубени любовници, свързани от кървава съдба. 30-минутният късометражен филм с участието на Педро Паскал и Итън Хоук е куиър уестърн с нотка на извратеност.

Паскал е Силва, красив мексикански каубой, който пристига на езда в отдалечен западен град със звучното име Bitter Creek. След като завързва коня си, Силва отива при шерифа Джейк, изигран от Хоук. Това е първият път, в който двамата мъже се срещат от 25 години насам. След съвместна вечеря, по време на която Джейк изоставя въздържанието си и пие вино, чувствата на двамата мъже един към друг стават твърде силни, за да им се противопоставят. На следващата сутрин Силва иска да заеме чифт гащи на Джейк. Алмодовар с любов заснема чекмеджето с бельо на Джейк, което е забавен фетиш.
Джейк моментално съжалява, че се е поддал на желанията си, защото освен всичко останало, той е по следите на сина на Силва (Ману Риос), когото подозира в убийство. Той няма да бъде разубеден да изправи този предполагаем престъпник пред правосъдието и това ще доведе до насилствено противопоставяне и една единствена визия за блаженство, което е тяхната съдба.

Играта с оръжия отдавна е проверявана заради метафоричното си съдържание: тук Алмодовар игриво, макар и негласно, ни предлага въпроса кой стреля, кой бива прострелян и какви са сексуалните и властовите отношения, които се подразбират от грижите за огнестрелна рана, спирането на притока на кръв с помощта на бельо, разкъсано на превръзки. "Странният начин на живот" можеше да бъде представен в пълнометражен филм, но това щеше да отслаби въздействието на тези различно напрегнати и прочувствени сцени между двамата мъже. Лентата се чувства доста старомодно по свой начин. 

Говорейки в подкаста на Дуа Липа, режисьорът каза: ''Това е странен уестърн, в смисъл, че има двама мъже и те се обичат. Става дума за мъжественост в дълбокия смисъл, защото уестърнът е мъжки жанр.''

Паскал е абсолютен мъжкар в ролята на Джоел от популярния сериал ''The last of us'' и самоотвержен боец в лицето на ''Мандалореца'' - и щер бъде истинско предизвикателство да видим как ще се справи с тази роля. Итън Хоук също е много интересен актьор хамелеон и за него не би трябвало да има пречки.

Филмът "Странният начин на живот" бе показан на филмовия фестивал в Кан.