Том Форд отличен на наградите за мода ''Green Carpet''

  • Сподели:
Том Форд отличен на наградите за мода ''Green Carpet''

Леонардо ди Каприо, Симу Лиу и Ани Ленъкс бяха сред водещите на събитието, а бразилският министър на коренното население Соня Гуаджара и главният редактор на британския Vogue Едуард Енинфул също бяха отличени заедно с 14 млади жени лидери от цял свят. Водено от Ливия Джуджоли Фърт (която отново облече черна винтидж рокля на Александър Маккуин), основател на базираната в Италия консултантска компания за устойчивост и комуникации Eco Age, звездното тържество отбеляза екологичната и социалната устойчивост в модата, развлеченията и извън тях.

Оптимизмът беше движещата сила на вечерта, като се започне от яркия "килим" с LCD екран, показващ цъфтящи ботанически видеоклипове (проектиран от Стефан Бекман), който посрещна гостите. 

"Живеем във време на големи предизвикателства", каза Фърт в речта си при откриването, произнесена заедно с угандийската природозащитничка Ванеса Накате и актьора Тейлър Захар Перес. Модната и развлекателната индустрия допринасят за климатичната криза. Но заедно ние имаме силата да променим ситуацията. Модата не е нещо хубаво, ако създава бедност, експлоататорски труд, разселване, замърсяване или увеличава въглеродните емисии. Тази вечер ще се срещнете с феноменални катализатори на промяната, представляващи архитектите на глобалното, социално и екологично движение за справедливост."

Съпредседателката на GCFA Кейт Бланшет, която през целия сезон на наградите насърчава устойчивото развитие, като преоблича носени преди това дрехи на червения килим, носеше ментов костюм на Valentino, изработен по поръчка от архивни и ненужни платове.

Присъстваха още Том Форд и Куана Часингхорс, както и членовете на борда на GCFA 2023 Амбър Валета, Кристофър Беванс, Бетан Хардисън и Тон Гудман.

Събитието, включващо веганско меню, привлече и водещите Леонардо ди Каприо, Ани Ленъкс, Джоди Търнър-Смит и дуото майка-дъщеря Джери Хол и Джорджия Мей Джагър; Алиша Силвърстоун (която носеше палто от изкуствена кожа, изработено по поръчка от Zaffori), творческият директор на Chloé Габриела Хърст и Едуард Енинфул; както и гости, сред които Наоми Кембъл (която дойде направо от ревюто на Versace), основателката на Hire Survivors Hollywood и актриса от ''She Said'' Сара Ан Мас, Хайди Клум и Тоби Магуайър. (От вечерта отсъстваха съпредседателките на GCFA Симон Ашли, Виола Дейвис и Салма Хайек).

За шестте отличия бяха връчени брошки с глухарчета, изработени по поръчка - в знак на почит към лауреата на Нобеловата награда за мир Дайсаку Икеда: Лечителят (бразилският министър за коренното население Соня Гуаджара), Визионерът (Форд), Пратеникът (творческият директор на Vivienne Westwood Андреас Кронталер), Почетният знак за почтеност (Алиша Силвърстоун), Бунтарят (съоснователите на Unless Collective Ерик Лидтке и Тара Мос), Футуристът (Gucci) и Мъдрецът (Hearst).

Говорейки на родния си португалски език с помощта на преводач, Гуаджара каза на публиката:

"Борбата не е само моя, но и на защитниците на гората, животните, живота и планетата Земя. Борбата не е лесна. Много лидери на коренното население и природозащитници губят живота си ежедневно. Коренните народи представляват само пет процента от световното население, но заедно ние защитаваме 80 % от световното биоразнообразие."

"Истината е, че както всички вас в тази зала, не мога да стоя безучастен, докато планетата бавно се покрива с тънък мазен слой от пластмаса, който ще бъде наследен от децата ни и всъщност от следващите поколения", каза Форд, докато приемаше наградата си за визионерство. Режисьорът-дизайнер се обедини с организацията с нестопанска цел "Самотен кит", за да даде началото на своята награда за иновации в областта на пластмасата, и обяви тримата победители на събитието: Sway (за регенериращия си материал на базата на морски водорасли), базираната в Индия компания Zerocircle (която създава опаковки от водорасли, безопасни за океаните и животните) и базираната в Лондон стартираща компания Notpla (която също използва макроводорасли за алтернатива на пластмасата).

Кора Кор, внучка на покойната Вивиен Уестууд, прие наградата ''Messenger''' от името на дядо си Андреас Кронталер и произнесе пламенна реч за важността на продължаването на наследството на Уестууд в областта на активизма за спиране на климатичните промени и защита на човешките права. "Докато присъстваме на наградите за мода "Зелен килим", трябва да признаем, че много от нас днес са тук, благодарение на своите привилегии", каза тя, след като призова към гласуване законопроекта за незаконната миграция на Обединеното кралство.

В една от най-вълнуващите речи за вечерта Кора каза на тълпата, че ако законопроектът се превърне в закон, "всяко човешко същество, което пристига в Обединеното кралство с малка лодка, търсейки убежище от война, изтезания, преследване, глад, може да бъде криминализирано и депортирано от министъра на вътрешните работи обратно там, откъдето е дошло, или потенциално в Руанда - страна, която не се слави с репутацията си по отношение на човешките права. Това би било в разрез не само с Европейската конвенция за правата на човека, но и с международното право. Търсещите сигурност и закрила, идващи от страни като Сирия, Еритрея, Иран, Судан или Афганистан, които понастоящем съставляват най-голямата група от търсещи убежище във Великобритания по националност, бягащи от жестокостта и отмъщението на талибаните, но неспособни да емигрират законно или безопасно поради скандалните провали на британските и американските правителствени схеми."

Кора продължава: ''Привилегиите не бива да се приемат с лека ръка. Те са власт, а властта - глас. Привилегиите трябва да се използват, за да се хвърли светлина върху въпроси, които са от решаващо значение за нашия колективен морален компас. Да проявяваме състрадание към ближните си, а не да се дистанцираме от лукса на собствената си безопасност и топлина в собствения си дом, които често се приемат за даденост, докато мнозина заспиват, страхувайки се за оцеляването и съществуването си. Трябва да помним, че в основата на всичко това е убеждението, че сме отделни и че не носим отговорност един за друг. И идеята, че сме откъснати от хората, ако те са далеч от нас. Нашите принципи трябва да останат последователни - в противен случай те изобщо не са принципи".

Носителката на наградата "Млад лидер", еквадорската активистка за човешки права и опазване на околната среда Хелена Гуалинга - която беше една от 14-те жени, отличени за работата си в областта на гражданските права, социалната справедливост, глобалния феминизъм и екологичния активизъм - предизвика едни от най-силните аплодисменти от страна на публиката.

"Едно мога да ви кажа: че без жените от коренното население нямаше да остане нищо. Жените от коренното население трябва да бъдат в центъра, начело на всеки един, който взема решения, за да можем да се уверим, че амазонската дъждовна гора е защитена, за да можем да се борим с изменението на климата, за да можем да се уверим, че нашата гора, екосистема и светът е защитен. И вие трябва да вършите работата си, за да се застъпвате за коренното население, да се застъпвате за жените от коренното население по реален и целенасочен начин, за да можем да осигурим и гарантираме живота и правата на жените от коренното население."

Сред другите носители на наградата за млад лидер на GCFA бяха съпредседателката Часингорс, Налели Кобо, Вава Гатеру, Ви Кативу, София Киани, Ванеса Накате, Мери Мейкър, Лия Томас, Диандра Маризет, Адити Майер, Доминик Палмър, Мая Пен и Тори Цуи.