Кейт Бланшет отличена за най-добра актриса на наградите ''Изборът на критиците''

  • Сподели:
Кейт Бланшет отличена за най-добра актриса на наградите ''Изборът на критиците''

Кейт Бланшет спечели на наградата "Изборът на критиците", където взе приза за най-добра актриса за ролята си във филма "Tár". Във филма Бланшет играе Лидия Тар - яростно независима и световноизвестна композиторка, чиято кариера се срива след обвинение в сексуален тормоз.

След неотдавнашната си победа за най-добра актриса в драматичен филм на наградите "Златен глобус" във вторник, на която Бланшет не присъстваше, тя откровено говори за тривиалността на сезона на наградите в разтърсваща реч.

"Не мога да повярвам, че съм тук. Това е нелепо. Толкова съм стара", засмя се Бланшет, преди да продължи.

"Защо просто не признаем, че има цяла плеяда от женски изпълнения, които са страхотни. И да спрем с телевизионните надпревари помежду си. Всяка една жена независимо дали е в телевизията, киното или рекламите за тампони, каквото и да било - върши невероятна работа, която ме вдъхновява непрекъснато. Благодаря ви. Споделям наградата с всяка една от вас."

По време на интервюто зад кулисите Бланшет допълни изявлението си, като благодари на колегите си от "Тар", актьорския състав и екипа, както и на колегите си номинирани: Виола Дейвис, Даниел Дедуайър, Марго Роби, Мишел Уилямс и Мишел Йео.

"Никой не се изправя на сцената, без цяла армия от хора, които правят филма за гърба си... и мисля, че има различен начин за отбелязване на изпълненията. Всички ние сме част от индустрията, всички си влияем един на друг. Всички актриси бяха предизвикани и тласнати до предела на възможностите си".

53-годишната австралийска актриса победи в категорията Мишел Уилямс, Виола Дейвис, Даниел Дедуайър, Марго Роби и Мишел Йео.

Междувременно Кейт е спрягана за носителка на втория си "Оскар" за най-добра актриса за тази роля. Звездата спечели първия си "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля през 2004 г. за "Авиаторът" на Мартин Скорсезе.

Сценарист и режисьор на ''TÁR'' е 58-годишният Тод Фийлд, за когото това е първият филм от 16 години насам.

Междувременно Брендън Фрейзър спечели наградата за най-добра мъжка роля за изпълнението си във филма ''Китът'', а отличието за цялостен принос критиците присъдиха на Джеф Бриджис.