Триумфалното пътуване на кралицата на рокендрола от токсичната връзка до намирането на истинската любов

  • Сподели:
Триумфалното пътуване на кралицата на рокендрола от токсичната връзка до намирането на истинската любов

Тина Търнър почина на 83-годишна възраст след дълго боледуване и целият свят скърби за нея. Животът ѝ бе изпълнен с борби, които тя превърна в прочувствени мелодии, докоснали сърцата на милиони хора. Първият ѝ съпруг повлиява до такава степен на живота ѝ, че тя смята, че никога няма да изпита истинската любов. Когато цялата надежда е изгубена, Тина среща някого, който не само ще промени представата ѝ за брака, но и ще се превърне в неин ангел спасител.

Анна Мей Бълок е родена през 1939 г. в Тенеси.
През 50-те години на миналия век тя се премества в Сейнт Луис със сестра си. Там се запознава с Айк, певец от групата Kings of Rhythm, който ще стане неин съпруг и музикален партньор. През 1960 г. двойката сформира своя независима група - Ike and Tina Turner Revue и когато партньорството им прераства във връзка, те посрещат първия си син Роналд. Две години по-късно двамата сключват брак и заедно отглеждат 4 деца, включително двете деца на Айк от предишни връзки, както и сина на Тина - Крейг.

Айк и Тина бяха женени в продължение на 16 години, но през цялото време, за съжаление, Тина преживя много жестокости, идващи от съпруга ѝ. Той често се ядосвал и контролирал личния ѝ живот. След години страдания Тина подава молба за развод поради непреодолими различия. За първи път тя разказва за токсичната връзка, през която е преминала, пет години след развода си - преди това е страдала в мълчание. Въпреки това певицата прости на покойния си съпруг Айк, който почина през 2007 г., като сподели, че "да простиш означава, че се отпускаш.''

Веднъж Тина Търнър признава, че "почти никога в живота си не съм получавала любов. Нямах я с майка ми и баща ми от самото начало на раждането и оцелях. Как съм стигнала толкова далеч без любов? Не съм имала нито една любовна връзка, която да е била истинска и да се е запазила. Нито една."

След като напуска токсичния си брак, Тина се издига от пепелта и си създава име, при това съвсем сама. Тя преодолява травмата от миналото чрез терапия и открива будизма. Въпреки трудностите, тя става успешен солов изпълнител през 80-те години на ХХ век с албума си ''Private Dancer'', който има няколко хита. Музикалната легенда и рок икона, чупи много световни рекорди. Тя печели 12 награди "Грами" и е въведена в Залата на славата на рокендрола през 1991 г. Тя е и първата жена, която е на корицата на Rolling Stones. Нейни хитове като ''Proud Mary'' и ''What's Love Got to Do with It'', ''The Best'' се превърнаха във вечни класики.

Няколко години по-късно Търнър опознава значението на истинската любов.
Тя се влюбва от пръв поглед в Ервин Бах на едно летище в Германия. По онова време Бах е начинаещ музикален мениджър и му е възложена задачата да я вземе. Търнър споделя:

"Той имаше най-красивото лице. Не можеш да го подминеш. Сякаш сe чудиш откъде се е появил? Наистина беше много красив. Сърцето ми се разтуптя. Това означава, че две души са се срещнали."

През 1989 г. двамата празнуват 50-ия рожден ден на Тина когато Ервин ѝ предлага да се омъжи за него. Поради предишния си опит и тъй като за нея бракът означава собственост, тя не му казва твърдо "да", страхувайки се да не бъде контролирана. Много години по-късно обаче променила решението си и се омъжила за любовта на живота си - 27 години след като започнали да се срещат.
След години на обикаляне от САЩ в Европа и обратно, двойката се премества заедно в Швейцария, а Тина се отказва от американското си гражданство. През 2009 г. певицата се оттегля завинаги от пеенето, като приключва кариерата си на изпълнител със световно турне.

Ервин Бах спасява живота ѝ.
Малко след като се пенсионира, Тина започва да изпитва здравословни проблеми. Тя преживява рак на червата и инсулт, а след това е диагностицирана с рак на бъбреците. Оставаха ѝ две възможности, едната от които можеше да ѝ даде шанс да живее почти нормално - трансплантация на бъбрек или редовна диализа. Шансовете за намиране на донор на бъбрек обаче били малки.
Бах казва, че не иска друга жена или друг живот, и решава да даде на Тина един от бъбреците си. Трансплантацията била успешна и Тина се почувствала щастлива и облекчена, че са преминали през това огромно изпитание.

Последните години от живота си Тина Търнър прекарва далеч от обществеността, наслаждавайки се на спокоен живот, заобиколена от любов. Само няколко седмици преди да почине, когато я попитали как би искала да я запомнят, Тина отговорила:

"Като кралицата на рокендрола. Като жената, която показа на другите жени, че е нормално да се стремят към успех при свои собствени условия."