Тина Търнър & Ервин Бах: на теб дължа живота си

  • Сподели:
Тина Търнър & Ервин Бах: на теб дължа живота си

Как вторият съпруг на Тина Търнър спасява живота ѝ, доказвайки, че любовта побеждава всичко

Знаменитостите имат цяло минало, което ги е белязало. Те са преодолели много препятствия, за да сбъднат мечтите си, но хората често забравят това. Тина Търнър не прави изключение. Тя преминава през много възходи и падения преди, по време на и след постигането на славата. Въпреки тези ситуации тя успява да се съвземе и да намери любовта на живота си, за която ще се омъжи след повече от 20-годишна връзка, а освен това спасява живота си в най-деликатния момент на здравето си.

High View Art споделя историята на Тина Търнър, която затвърди имиджа си на световна звезда и доказа, че след бурята винаги идва слънце.

От Малката Ан до Тина Търнър, кралицата на рокендрола

Музикалната кариера на Тина започва в средата на 50-те години на миналия век като изпълнителка с първия ѝ съпруг, колегата ѝ музикант Айк Търнър от Kings of Rhythm. Тя се запознава с Айк на 17-годишна възраст и въпреки че Тина е пяла публично няколко пъти като част от местния църковен хор, минава много време, преди тя да се заинтересува от това да бъде сериозна певица и да посвети живота си на това призвание. Първите си песни записва под името Литъл Ан и едва през 1960 г. дебютира под името Тина Търнър със сингъла "A Fool in Love".

Айк и Тина тръгват по различни пътища.

Айк и Тина успяват да работят на артистично ниво и остават заедно като двойка повече от десетилетие. Въпреки това не всичко в отношенията им беше розово - тя трябваше да избяга от дома си, вземайки със себе си само кредитна карта и 36 цента, за да се разведе две години по-късно. С дългове по сметката си Търнър трябва да работи почти от нулата, пеейки по конгреси и хотели, докато късметът отново почука на вратата ѝ. Тя заминава за Лондон, за да запише албума ''Private Dancer'', който ражда три сингъла в Топ 10 и печели няколко награди "Грами": Запис на годината, най-добро женско поп вокално изпълнение и най-добро женско рок вокално изпълнение. Тина се завръща.

Любов от пръв поглед

В професионален план Тина Търнър се справя отлично. Тя не би могла да бъде по-пълноценна и удовлетворена, когато през 1985 г. среща Ервин Бах - настоящият ѝ съпруг - изпълнителен директор на EMI, музикалната ѝ къща в Европа. Срещата им завинаги променя живота и на двамата. "Беше любов от пръв поглед", казва тя. Дори в личния си профил в Инстаграм Търнър твърди, че тя е била тази, която го е поканила на среща, без да мисли за това, което предстои в бъдеще:

"Понякога животът ти се променя за секунди, защото усещаш искра, мигновена връзка".

Чувството и уважението са били взаимствани

Според автобиографията на певицата, Ервин също ѝ е признал любовта си, но я е придружавал и в най-горчивите моменти. Пред испанския таблоид "Ел Паис" тя казва следното: "Бях на 69 години и бях на много натоварено турне. Освен това имах високо кръвно налягане и от 1985 г. приемах лекарства. След като работих усилено и динамично в продължение на толкова много години, бях готова да се откажа. Не исках феновете ми да дойдат на концерт и да си помислят, че вече не съм достатъчно добра".

Вторият ѝ брак

По отношение на втория си брак певицата споменава, че е дошъл момент, в който се е чувствала на върха на щастието си: "Това е онова щастие, за което хората говорят, когато не се нуждаеш от нищо друго, освен просто да си поемеш дълбоко дъх и да кажеш, че всичко е наред. Това е прекрасно място за пребиваване."

Няколко седмици след годежа обаче нещата за нея се усложняват заради здравословното ѝ състояние. "Събудих се и се почувствах така, сякаш мълния е ударила главата и десния ми крак. Опитах се да говоря, но думите не можеха да се изтръгнат от устата ми. Получих сърдечен удар. Това беше тежък удар за тялото ми. Дясната ми страна беше изтръпнала. Трябваше да работя с физиотерапевт, за да се науча да ходя отново, защото използването на дясната ми ръка щеше да е проблем. Лекарят ми се опасяваше, че кръвното ми налягане може да повлияе на бъбреците ми, затова ме насочи към специалист. Д-р Йорг Блайш ме информира, че бъбреците ми работят само на 35%."

Тина и Ервин, "заедно в болест и здраве"

Когато двойките сключват брак, те се заклеват да бъдат верни и предани един на друг, особено в болест и здраве. Това е нещо, което и Тина, и Ервин са направили. В този смисъл Ервин е бил до нея в най-горчивите ѝ моменти, тъй като в резултат на болестта ѝ е отстранена част от червата и по този начин тя преживява рак на червата.

През 2016 г. бъбреците ѝ функционират от 35% на 20% и тя има само две алтернативи: диализа или трансплантация. Ервин решава да бъде донор и да спаси живота на съпругата си, защото както той казва: "Не искам друга жена или друг живот", което я изненадва, тъй като той е готов да го докаже, дарявайки един от органите си. 

Тина е истински благодарна, че "оцелях, без да мразя или обвинявам никого. Много съм благодарна, че имах наистина честни, добри, истински хора до себе си, които да ми помогнат."