Без филтър с Паулина Порижкова

  • Сподели:
Без филтър с Паулина Порижкова

На 57 години Паулина Порижкова говори открито за онлайн злоупотребите и "достойното остаряване".

Когато Паулина Порижкова публикува своя снимка в черно бельо на почти 58 години, тя не очакваше онлайн обидите, които се изсипаха върху нея. Целта на бившия супермодел от 80-те е била да представи една по-възрастна жена като "все още секси и жизнеспособна".

С широка усмивка на лицето и впечатляващо усъвършенствана физика, Порижкова признава, че не е средностатистическата баба. Но прегледайте коментарите под публикацията и ще получите представа за вида негативизъм и жестокост, от които страдат хората в публичното пространство. Порижкова се постара да сподели някои от тях в последвалия пост.

''Публикувам своя едва облечена снимка, тя привлича много внимание, а след това идват и коментарите.
Повечето от вас ме подкрепят и разбират какво се опитвам да направя, представяйки една по-възрастна жена като все още секси и жизнеспособна и със сигурност не невидима. След това се появяват и скептиците Това е моментът, в който започва истинският разговор.
Много от нелюбезните коментари изглежда се фокусират върху това, че се нуждая от утвърждаване - което отчасти е вярно, наистина имам нужда да бъда забелязана, за да не бъда невидима. Също така ме обвинявате, че насърчавам обективирането на жените. Това също е отчасти вярно, но аз работя в рамките на ограничения, които са отпреди хиляди години.
Коментарите, които най-малко ми харесват обаче, са, че тъй като съм висока и стройна, нямам право да представям жени на моята възраст, защото не изглеждам като типична жена на моята възраст.
Не се опитвам да представям всички жени на моята възраст. Как бих могла? Изобщо кой би могъл? Нима всички ние не изглеждаме различно и нима не в това се крие нашата красота? В нашата уникалност?
Това, което е наистина тъжно тук, са очевидните несигурности на жените, които не могат да намерят място да се обичат такива, каквито са. За това, на което са способни телата им. За това, което могат да чувстват. Вместо това те ще се сравняват, ще се чувстват безпомощни и засрамени, че не отговарят на изискванията, и ще се обърнат, за да се срамуват от тези, които са ги накарали да се чувстват така.

Всички ние можем да вървим само със собствените си боси крака и да оставяме уникални отпечатъци в пясъка.''

Изглежда, че жените не могат да спечелят - те или са критикувани, че не са "подходящи за възрастта", или че изглеждат "твърде стари". Макар Порижкова да признава, че получава много подкрепа, има и редица недоброжелатели, които се противопоставят на това, че тя представя по-възрастните жени по различни начини - и в крайна сметка публикува това, което те искат.

Нейното заключение? Онлайн троловете не могат да се обичат такива, каквито са, изпитват срам и несигурност и прекарват прекалено много време в сравняване с другите. В стремежа си да принизят другите те изпращат злобни коментари. Но както доказва Паулина, жени като нея виждат тези жестоки коментари и те оказват влияние върху ежедневието им. Затова, в стремежа си да внесем радост и добра енергия в света, нека не забравяме това и да се опитаме да внесем позитивизъм в социалните медии.