Любопитни факти, които може би не знаете за ноктите

  • Сподели:
Любопитни факти, които може би не знаете за ноктите

Не винаги имаме достатъчно време за да полагаме специални грижи за една важна част от нашето тяло, а именно ноктите ни. Различните видове химически препарати и слънчева светлина са едни от основните виновници кожата на ръцете ни да изсъхва, а нокътната плочка да променя цвета си и да се разваля. Правилната и честа грижа за ръцете ни гарантира добро здраве и това е научно доказан факт. 

Ето още няколко факта за ноктите, които може би ще ви изумят.
Знаете, ли че още преди стотици години жените от Средния Изток и Египет са намерили начин, чрез който да боядисват своите нокти, както и да обрисуват красиви шарки по дланите и пръстите на ръцете си и то с помощта на къна. 

Може да се каже, че почти всяко действие на ръцете ни може да увреди сериозно ноктите ни, особено когато не сме поставили защитен слой от заздравител и лак, които да предпазят горната повърхност на нокътната плоча. 

Нокътят расте между 4-5 мм на месец, а за израстване на един цял нокът са нужни между 3 и 6 месеца.

Поддръжката на добре лакирани и почистени нокти гарантира добро здраве, нещо повече, едни от първите сигнали за по-сериозно заболяване, могат да се забележат по цвета и структурата на нокътя. 

За да притежаваме хубави и здрави нокти, трябва да полагаме всекидневни грижи и най-вече да избягваме химическите препарати, като използваме защитни средства, например ръкавици. Повечето препарати и козметични средства увреждат структурата на нокътя. 

Проблеми с храносмилането, както и липсата на определени витамини образуват бели петна по ноктите, вдлъбната нокътна плочка, жълтеникави петна или пък прекалена чупливост. Всички тези симптоми издават някакъв дефицит на витамини, както и хранителни разстройства.

По нокътната повърхност настъпват изменения и промени, когато в организма ни протича някакво заболяване, като например – псориазис, рак, дефицит на полезни витамини и екземи.