Поглед към ретинола и неговите чудодейни предимства върху кожата ни

  • Сподели:
Поглед към ретинола и неговите чудодейни предимства върху кожата ни

Повечето почитатели на грижата за кожата са чували за ретинола, но малко хора разбират как всъщност действа той. Ретинолът е един от многото членове на семейството на ретиноидите. Ретиноидите (съединения, получени от витамин А) се предлагат в различни форми. 

Какво представлява ретинолът
Ретинолът е синтетично производно на витамин А, но попада в по-широката категория на ретиноидите. Когато се прилага локално, този продукт се превръща в ретиноева киселина чрез специализирани ензими, които се намират в кожата. Въпреки че ретиноловата киселина може да се прилага локално, тя е по-сурова от кремовете или серумите с ретинол, тъй като не се превръща по естествен начин с течение на времето.

Ретинолът е одобрен за първи път през 70-те години на миналия век, за да се използва при пациенти с акне. Той спомага за насърчаване на клетъчната обмяна и предотвратява запушването на порите. Това ще ви помогне да се защитите от появата на петна, както и да подобрите начина, по който продуктите за грижа за кожата проникват в кожата ви. Освен това ще подпомогне цялостната ви рутинна грижа за кожата и ще постигне максимални резултати.

Ретинолът се съдържа в много различни продукти за красота и грижа за кожата, които можете да закупите без рецепта. Можете също така да се обърнете към козметик, който да ви предпише ретинол. Ретинолът може да накара кожата ви да изглежда и да се чувства по-мека, по-гладка и със сияен вид. Той ще помогне за намаляване на фините линии и бръчките, като същевременно ще подобри производството на колаген.

Ретинолът се предлага с различна сила. Препоръчително е да започнете със сила от 0,25 до 0,5 и да го използвате 2 до 3 пъти седмично. Ако кожата ви не е раздразнена, можете да преминете към използването му 4 пъти седмично. Задължително използвайте продукт с ретинол, а не с ретин-А, който е много по-силен от ретинола.

Какво е ретиноид?
Ретиноид е термин, който обхваща както ретинола, продаван без рецепта, така и ретиновата киселина, отпускана с рецепта. Съществуват три различни вида ретиноиди, които можете да получите без рецепта: Ретинил палмитат, ретиналдехид и ретинол. Ретиноидът с рецепта включва третиноин (Ретин-А) и тазаротен. Тазаротенът е ретиноидът с най-висока сила.

Има много ползи от употребата на ретинол, но нека се спрем на петте основни причини, поради които хората купуват и използват ретинол. 

#Ретинолът може да изчисти акнето ви
Имате ли устойчиво на лечение акне? Ретинолът може да е точно това, от което се нуждаете. Като отпушва порите, ретинолът изчиства кожата и предотвратява появата на нови огнища. Естествено, по-малкото акне ще доведе до по-малко белези от акне. Освен това ретиноидите могат да засилят действието на други лечебни кремове и гелове, което ви позволява да извлечете максимална полза от всяко лечение, което използвате.

#Ретинолът се бори с признаците на стареене
Можете да бъдете спокойни, като знаете, че ретинолът е една от най-използваните и най-добре проучените съставки против стареене на пазара. Първоначално пуснат на пазара през 70-те години на миналия век като средство за борба с акнето, третиноинът бързо доказа, че има значителен ефект срещу стареенето.

#Ретинолът помага за изравняване на тена на кожата
Един от многото забележителни аспекти на ретинола е, че той стимулира обмена на кожните клетки, което се проявява като своеобразен "ексфолиращ" ефект. Матовата и суха кожа отстъпва място на нова, по-светла и с по-равномерен тен, въоръжена с повишени нива на колаген и еластин. По-плътната кожа е по-здрава, по-гладка и с по-малко общи несъвършенства. По този начин дори относително "безпроблемната" кожа може да има излъчващ ефект от ретинола.

#Ретинолът е ценово ефективен
В зависимост от бюджета ви, разходите за ретинол може да изглеждат като екстравагантност, която не можете да си позволите. Въпреки това, харченето за по-евтини, краткосрочни решения може да се окаже по-скъпият вариант в крайна сметка. Ретинолът е една от единствените съставки с научно доказани ползи, което го прави надеждна инвестиция за вашето бъдеще. 

#Предлага се с рецепта или без 
По-ниската доза позволява на кожата да се аклиматизира към продукта с по-малък риск от дразнене. Тези по-ниски дози ретинол имат и по-малко странични ефекти от ретиновата киселина, отпускана с рецепта. Компромисът обаче е, че може да отнеме повече време, за да се видят видими резултати. Ако имате някакви колебания относно необходимата ви доза, консултирайте се с дерматолог.