Защо колагенът е важен за организма ни и как можем да си го набавим

  • Сподели:
Защо колагенът е важен за организма ни и как можем да си го набавим

Колагенът е основен компонент на костите, кожата, мускулите и други части на тялото. Той е най-разпространеният протеин в тялото ви.

Колагенът има много важни функции, включително да осигурява структурата на кожата и да укрепва костите. Съществуват 28 вида колаген, но ето четирите най-разпространени.

Тип I: най-разпространеният тип, който се намира във всички съединителни тъкани.
Тип ll: намира се в ставите и междупрешленните дискове (възглавничките, които служат като амортисьори на гръбначния стълб).
Тип lll: основен компонент на ретикуларните влакна, които се намират в кожата и кръвоносните съдове.
Тип lV: компонент на бъбреците, вътрешното ухо и очната леща.

През последните години добавките с колаген станаха популярни. Повечето от тях са хидролизирани, което означава, че колагенът е разграден, за да се усвои по-лесно. Тези добавки се предлагат предимно под формата на прах, но се предлагат и на капсули. Видовете колаген, които се съдържат в добавките, варират - някои съдържат един или два вида, а други - до пет.

Няколко храни могат естествено да увеличат приема на колаген, включително свинска кожа и костен бульон.

Храни, които съдържат колаген
Храните, които съдържат желатин, като например костният бульон, осигуряват колаген. Желатинът е белтъчно вещество, получено от колаген, който е бил преработен. Колагенът се намира в съединителната тъкан на животните. Затова храни като пилешка кожа, свинска кожа, говеждо месо и риба са източници на колаген.

Витамин С е от решаващо значение за синтеза на колаген, така че трябва да не забравяте да консумирате и храни, богати на този витамин, като цитрусови плодове, броколи и чушки. Необходими са още изследвания, за да се определи дали консумирането на богати на колаген храни помага за повишаване на нивата на колаген в организма, тъй като те може да нямат същите ползи като добавките. Храносмилателните ензими разграждат колагена в храната на отделни аминокиселини и пептиди. Колагенът в хранителните добавки обаче вече е бил разграден или хидролизиран, поради което се смята, че се усвоява по-ефективно от колагена от храните.

Защо колагенът е важен за кожата?
Колагенът е структурен протеин, който се съдържа в съединителната тъкан, сухожилията, кожата, костите и хрущялите. Той осигурява подкрепа и здравина на тези области и подпомага възстановяването на тъканите, клетъчната комуникация, миграцията и имунния отговор на организма. Колагенът играе много важна роля за здравето и функционирането на цялото ви тяло. В допълнение към осигуряването на решаваща вътрешна подкрепа, има и големи ползи от колагена за кожата. Колагенът и еластинът са жизненоважните протеини, отговорни за придаването на еластичност и "пружиниране" на кожата. Той се произвежда през целия ви живот, но естествено намалява с възрастта. Същевременно нивата на еластин достигат своя връх в утробата на майката и бавно намаляват с възрастта.

Ползи от колагена
Колагенът придава на кожата здравина и стегнатост. Поддържането на високо ниво на колаген в организма е от решаващо значение за поддържане на структурното здраве и за предотвратяване на признаците на стареене на кожата. Приемането на добавки с колаген, използването на колагенова грижа за кожата ви могат да: 

Подобрите еластичността на кожата
Подобрите хидратацията на кожата
Подобрите притока на кръв
Заздравяват рани и предотвратяват появата на белези
Предотвратява и намалява стриите
Намаляване на видимия целулит
Намаляване на тъмните петна
Подкрепя самочувствието и намалява тревожността

Какви са причините за загубата на колаген?
Стареенето, неправилното хранене и някои автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и лупус могат да доведат до загуба на колаген. Най-честата причина за загуба на колаген е възрастта. След около 25-годишна възраст организмът ви започва да забавя производството на колаген, въпреки че тази функция никога няма да изчезне напълно, както при еластина. Това естествено намаляване на колагена води до тънка кожа и бръчки, които продължават да се задълбочават с възрастта. Други причини за загуба на колаген са по-контролируеми. Хората, които пушат цигари, например, имат повече преждевременни признаци на стареене поради отслабен колаген и суха кожа. Прекомерното пиене на алкохол също забавя производството на колаген и ограничава способността на кожата да се възстановява. 

Освен че трябва да избягвате цигарите и алкохола, трябва да се съобразявате и с начина си на хранене. Захарните, преработени храни предизвикват гликиране, което пречи на колагена да взаимодейства пълноценно с клетките ви. Слънцето е най-големият враг на здравата и стегната кожа. Всеки път, когато излизате навън или седите на слънчево място, трябва да използвате слънцезащитен крем и слънчеви очила, за да предпазите лицето си. Слънчевата светлина и ултравиолетовите лъчи разрушават колагена, което води до свръхбързо стареене на кожата. 

Какво се случва, когато нямате достатъчно колаген?
Когато нямате достатъчно колаген, вероятно ще забележите някои отрицателни ефекти. За съжаление стареенето е неизбежно, така че всички хора могат да очакват да видят някои промени във външния си вид. Преждевременните и значителни признаци на стареене обаче са класически знак, че се нуждаете от повече колаген в тялото си.

Когато колагенът достигне изключително ниско ниво, може да имате колагенов дефицит. Дефицитът на колаген е сериозен проблем, на който трябва да се обърне внимание веднага. Признаците за недостиг на колаген могат да включват: 

Суха кожа
Слаба, тънка кожа
Увиснала кожа и бръчки
Чуплива коса
Чупливи нокти
Сковани стави

В тежки случаи, като тези, причинени от автоимунно заболяване, липсата на колаген може да доведе до по-тежки проблеми. Сериозните проблеми, причинени от недостиг на колаген, могат да включват:

Сърбящи, болезнени обриви
Болки в ставите и мускулите
Язви в устата
Открити рани по тялото
Чувствителен, лющещ се скалп 
Косопад
Студени и изтръпнали крайници

Ако подозирате, че може да имате сериозен недостиг на колаген, е важно да направите оценка на здравето си от лекар. Възможно е да имате автоимунно заболяване. В повечето случаи обаче недостигът на колаген е нещо, което можете да предотвратите и да отстраните сами.  

Как да си набавите повече колаген
Защитата на колагена, с който разполагате в момента, е важна, но няма да допринесе много за подобряване на еластичността на кожата ви, ако вече имате недостиг на колаген. Попълнете колагена си като добавете към храненето си богати на колаген храни като костен бульон, риба и желатин. 

Ако не ядете месо, потърсете храни, богати на аминокиселини. Храни като риба, пилешко месо, яйца, бобови растения, тофу и темпе осигуряват градивните елементи, за да може тялото ви да произвежда повече собствен колаген. Колагенът изисква и хранителни вещества като цинк, витамин С и витамин Е, така че се уверете, че отговаряте на препоръчителното си дневно количество.