Трансформиращата сила на бретона

  • Сподели:
Трансформиращата сила на бретона

Вдъхновена от прическата на 33-годишната актриса Марго Роби на корицата на британския Vogue за август 2021 г., Катлийн Мъри отива в салона и научава, че френският бретон е подходящ за всяка възраст.

Какво е това, което придава младежки вид на френския бретон?

Докато фризьорът ми Жоел Гонкалвес подстригва косата ми, а снопчетата се трупат в скута ми, не мога да не се възхитя как внимателното подреждане на кичури може да направи очите малко по-широки, устните - малко по-пълни. За да поясня, говоря за корицата на британския Vogue от 2021 г. с Марго Роби, която ме вдъхнови да се запиша за подстригване.

Но макар Роби да е напълно в крак с тази визия (създадена от фризьора Брайс Скарлет), именно духът на този конкретен вид бретон го прави толкова удобен за носене на всяка възраст - включително и на моята. Дълги летни вечери, боси в парка, огромни сенници Celine... френският момичешки бретон е антитеза на онези бретони, които властват в заседателната зала, като геометричното им съвършенство създава делово излъчване, което позволява на носещия го да се превъплъти в Мери Портас. "Това е Франсоаз Харди, Бриджит Бардо", казва Гонкалвес за галската алтернатива. "Винаги лесна за носене, винаги емблематична и с течение на времето нейната популярност нараства."

Смея да твърдя, че с бретон никога няма да имате нужда от ботокс в челото, което може би е причината някои жени да го пробват за първи път на по-късен етап от живота си. "Не само, че тази бретонна линия е много младежка", казва Гонкалвес, "но и много жени, които имат бретонна линия, нямат ботокс в челото си".

Ако никога досега не сте пробвали, струва си да се върнете към идеята - формата на лицето ви може да се е променила леко през годините - нещо, което добрият фризьор може да установи и да се възползва максимално от него. "Всичко зависи от това къде се намират веждите ви, бузите и челюстта. Мекият бретон показва скулите, линията на челюстта и разширява очите", казва Гонкалвес. "Ако се подстриже малко по-назад от очите, това може да направи очите да изглеждат малко по-широки - което има много силно въздействие върху костната структура."

Неговият съвет е да се стремим към такъв тип бретон, при който центърът, точно над носа, е съвсем къс, а останалата част се разклонява към страните и скулите. По този начин по-дългите кичури се сливат с останалата част от косата, докато тя расте, което означава, че бретонът се запазва по-дълго между подстригванията.

Цветът също е от решаващо значение. "Важно е да мислите за бретона като за част от прическата си и да го свържете с останалата част от нея", казва Никола Кларк, колорист и основател на едноименния салон Никола Кларк в John Frieda (където Гонкалвес е артистичен директор), който добавя няколко светли части в същинския бретон и оставя да се вижда малко тъмен корен. Навсякъде другаде е балеаж. "Това е добър начин да носите бретон, когато сте по-възрастни, защото го запазва по-женствен", казва той.

Другият важен детайл е как го сушите. Фризьорката в шикозния парижки салон на Давид Мале веднъж ме научи на един чудесен трик: изсушете грубо бретона, след което го издухайте със сешоара първо наляво, а после надясно, като го държите близо до челото. Ако фризьорът ви вземе една от онези кръгли четки и започне да вдига бретона ви от челото, навивайки го нагоре и навън, учтиво го помолете да започне отново. "Не се опитвайте да изсушавате бретона под него", казва Гонкалвес. 

Автор: Катлийн Беърд Мъри