Как посрещат Нова година различните държави по-света

  • Сподели:
Как посрещат Нова година различните държави по-света

По-света се наблюдават най-различни традиции и обичаи, които са свързани с посрещането на Новата година, затова сега ще разгледаме как различните народи и националности отбелязват края на изминалата година и настъпването на Новата.

България – На деня след Нова година се отбелязва Васильовден, в който по-традиция най-малките имат предварително собственоръчно изработени сурвачки и докато сурвакат по възрастните членове на семейството, рецитират стихотворения и песни – тази традиция се изпълнява за здраве, берекет и благоденствие. Самата Нова година протича с шумни празненства – песни и танци, както и задължително в 00 ч. след реч на Президента се отваря бутилка с шампанско и се танцува Дунавското хоро. На масата присъстват – плодове, орехи, баница с късмети и пържоли от свинско месо.

Албания – В Албания по-традиция отбелязват Новата година два пъти – през май месец и през месец януари. Нова година там се чества 12 дни с шумни празненства, танци и песни.

Румъния – В Румъния отбелязват настъпването на Новата година с тържества и традиционни румънски ястия. По традиция на Нова година на трапезата има сарми с месо, както и задължително, трябва да присъства на масата питка с грис, за да бъде щастлива Новата година.

Гърция – По стар гръцки обичай по Нова година, гърците започват да украсяват площадите, но освен тях украсяват и огромен кораб, който наподобява елха. На Нова година гърците приготвят специален обреден хляб и празнична пуйка. Друга интересна традиция са песните на децата по Нова година.

Китай – Китайците имат традиция да украсяват домовете си със символи на новогодишния знак и фенери, които задължително са в червен цвят. За да  изгонят злите сили от домовете си - горят бамбукови пръчки в печката си.

Италия – В Италия има традиция на 31 декември хората да се обличат с червено бельо за щастие, блаженство и голямо богатство - поставят на масата задължително леща и свински бут и по-този начин, посрещат настъпването на Новата година.

Русия – По-традиция руснаците отварят вратата на дома си, когато стрелките на часовника се съберат. Когато стане 00 ч. по -традиция започват да си разменят подаръци, които са предимно сладки неща и шоколади.

Англия – Там нещата стоят малко по-различно тъй, като няма традиция Нова година да бъде посрещана с шумни купони и точно поради тази причина англичаните, не се събират и нямат традиция да канят в дома си приятели, познати и роднини, както и да ходят на празненства по-случай отбелязването на  Новата година.

Испания – Ударят ли стрелките 00 ч., испанците имат традиция масово да излязат всичките навън и да си разменят подаръци. Често на трапезата им присъстват риба и морски дарове.

Португалия – Португалците имат традиция, в която на трапезата им задължително трябва да присъстват гроздови зърна за щастие, благоденствие и добра година.

Япония – В Япония имат традиция, в която на сутринта след Нова година си правят наздравици със студена вода и след, като са изчакали ударите на 108-те камбани, започват да се радват на Слънцето, като всичките изкачват най-високите върхове.

Холандия- Холандците отбелязват Нова година с консумацията на тестено и сладко лакомство, подобно на поничка. Те имат традиция да се гмуркат на връх Нова година, като задължително върху главите си слагат оранжеви шапки. Шумните празненства за честването на празника отбелязват с много фойерверки и тържества.