Алесандро Микеле напуска Gucci след необикновена седемгодишна работа

  • Сподели:
Алесандро Микеле напуска Gucci след необикновена седемгодишна работа

Алесандро Микеле напуска Gucci, съобщи Kering. Дизайнерът имаше изключително успешен период като творчески директор, който преобърна съдбата на италианската марка и промени облика на модата. 

Микеле е служител на Том Форд и е работил под ръководството на Фрида Джанини. Той беше взет от студиото за аксесоари от главния изпълнителен директор на Gucci Марко Бизари - неочакван избор, ако изобщо е имало такъв. 

В изявление Бизари казва: "Имах щастието и възможността да се срещна с Алесандро в
края на 2014 г., оттогава имахме удоволствието да работим в тясно сътрудничество, докато Gucci чертаеше успешния си път през тези осем години. Бих искал да му благодаря за 20-годишната му отдаденост на Gucci и за неговата визия, отдаденост и безусловна любов към тази уникална къща по време на мандата му като творчески директор."

Ако в началото Микеле е бил срамежлив или неуверен, то в последствие той оказва незабавно влияние върху модата. Първото му попадение премина по дебютния му дамски подиум за есента на 2015 г. Мокасините с подплата от кенгуру през този сезон имаха познатия обков от конски гривни на Gucci, но иначе обявиха, че Микеле ще поведе марката в по-еклектична, ексцентрична посока. 

Още от самото начало той утвърждава естетиката си на "магьосник", като се възползва от стила на десетилетието, което се разширява във времето, и поставя началото на ера на полово несъответствие, която продължава и до днес, като в същото време си спечелва верни фенове в обикновено непостоянния Холивуд.

Своеобразната визия на Микеле съблазнява личности като Джаред Лето, Дакота Джонсън, Били Айлиш и Хари Стайлс, чиято колаборация с дизайнера, Ha Ha Ha, наскоро се появи в бутиците.

Може би в него те са видели сродна душа - той е учил дизайн в Академията за костюми и мода в Рим. Във всеки случай Микеле създава сплотена група - семейството на Gucci е весел екип от артисти.

Микеле е имал усет за връзки, които нарушават правилата. През есента на 2021 г. се състоя проектът Hacker Project с неговия съдружник в Kering Демна от Balenciaga, а година по-късно той изпревари Демна и Balenciaga с колаборацията на Gucci с Adidas.

В началото Микеле привлече режисьора Гюс Ван Сант да създаде късометражен филм, чието действие се развива в родния му Рим, отдавайки се на любовта си към филмите. Когато го взеха на подбив за това, че е заимствал от кутюриера от Харлм Дапър Дан, Гучи влезе в бизнеса с него.

Именно по време на неговия мандат компанията стартира Vault - онлайн проект за препродажба на преработени съкровища от ерата на разцвета на лейбъла и емпориум за електронна търговия с изгряващи дизайнери, които спечелиха одобрението му, сред които Хилари Теймур, Бианка Сондърс и Руи Джоу от Collina Strada.

Ето и какво пише самият Алесандро относно раздялата с Gucci в Instagram профила си:

"Има времена, в които заради различните си перспективи всеки поема по своите пътища. Днес, едно необикновено пътуване за мен приключи, продължило повече от 20 години, с компания на която отдадох цялата си любов и креативна страст. По време на този дълъг период Гучи беше мой дом, моето семейство. Заедно с тях мечтаехме. Без тях, нищо от това, което съм постигнал, нямаше да бъде възможно."