Андреас Кронталер създаде колекция, вдъхновена от Ренесанса, за Vivienne Westwood

  • Сподели:
Андреас Кронталер създаде колекция, вдъхновена от Ренесанса, за Vivienne Westwood

Какво да запомним от ревюто на Vivienne Westwood за есен-зима 2024-2025

Един странно прекрасен ренесансов панаир с умопомрачително ревю и изненадващата поява на Сам Смит.

Измина малко повече от година от смъртта на Вивиан Уестууд, а нейният съпруг Андреас Кронталер продължи наследството ѝ в едноименната марка. За третото си ревю след кончината на Уестууд Кронталер намира вдъхновение в покойната си съпруга - не от това, което тя е символизирала като дизайнер, а по-скоро от нещата, които е обичала и които са ги обединявали като партньори.

"Когато се запознах с Вивиан, бях напълно съблазнен от факта, че тя се интересуваше от история също толкова, колкото и аз. Това беше първата ни обща страст", сподели Кронталер пред Vogue Франция.

Дизайнерът си спомня за увлечението на Уестууд по историческото изкуство, особено от епохата на Ренесанса, по време на скорошно посещение на изложба на Джовани Батиста Морони, един от най-великите италиански портретисти на XVI век, в Милано. Това вдъхновява Кронталер да включи най-емблематичните стилови елементи, наблюдавани през периода, в колекцията Vivienne Westwood Fall 2024. Озаглавена "The Tailor", тя извлича сарториални черти от едноименната картина на Морони ''Шивачът'': яки с присмехулно деколте, накъдрени бухнали ръкави, силен акцент върху декоративните закопчалки, редящи се нагоре и надолу по средата на ризите, модерни интерпретации на пана и панталони. Освен вдъхновените от историята дизайни, кастингът на ревюто също предизвика вълнение: Британският певец Сам Смит се разходи по подиума, облечен в характерния за Westwood тартанов принт; Лила Мос също участва в дефилето, а Кристен Макменами завърши ревюто с матова коса и грим, които подхождаха на бяла мини рокля с изрязани части.

За първия си гардероб за пролет/лято 1991 г., ''Cut and Slash'', Андреас и Вивиан се вдъхновяват от Ренесанса, представяйки серия от рокли с щампи и корсети, базирани на естетическите кодове на периода. Затова е съвсем логично Кронталер да насочи вниманието си към края на тази епоха, за да създаде новата си колекция - поклон пред дизайнера. Има много препратки към края на 1600 г. Кронталер се забавлява с кодовете чрез ризи, перфорирани материали и дори торбести панталони, характерни за периода. Разбира се, присъства и пънк почеркът на Vivienne Westwood, вплетен в карето, украсяващо пола тип молив, мозайката от материали, играта на обеми, роклите с корсети и мъжкия/женския дух. Въпреки че не сме свикнали да го виждаме в колекциите на Вивиен Уестууд, черното, символ на елегантността, използван по време на Ренесанса, е по-доминиращ от всякога, за да сублимира дълги, огромни рокли, високи до бедрата ботуши или огромна жилетка.

Вивиан Уестууд беше войнстващ, провокативен дизайнер, който остави отпечатъка си в историята на модата със своите манифестни колекции, които винаги бяха свързани с близки до сърцето ѝ политически и климатични каузи. Въпреки че тя почина на 29 декември 2022 г., съпругът ѝ продължава да вдъхновява британската модна къща с колекции, които отдават почит на четиридесетгодишния успех на легендарната и неповторима Вивиан.