Модното ревю на Valentino за пролетта и лятото на 2024 г. е сарториален урок по съвременен класически стил

  • Сподели:
Модното ревю на Valentino за пролетта и лятото на 2024 г. е сарториален урок по съвременен класически стил

Валентино на Пиерпаоло Пичоли освобождава женската форма за SS24.

Британската изпълнителка FKA Twigs освети мястото, където моделите представиха елегантна колекция, която възхвалява жените навсякъде по света.
Valentino на Пиерпаоло Пичоли пренася минимализма в изискани униформи, които играят с модерните силуети. За сезон пролет/лято 2024 Valentino се отправя към Националната гимназия в Париж, където ярките танцьори се търкалят в пясък и пръст, за да създадат интензивно ASMR преживяване. Британската изпълнителка FKA Twigs изпълнява на живо, внасяйки уникално преживяване в историческото място.

Колекцията "L'Ecole" на Valentino позволява на всички жени да стоят силно, освобождавайки ги от стандартните ограничения или половите идеали.

Американският модел Кая Гербер откри ревюто със скулптурна мини рокля, която разкриваше джобове от кожа. Костюмите със силни рамене пристигнаха в изчистени бели тонове, а птиците в полет се сляха, за да създадат необикновени материи.
Моделите преминаха уверено по подиума, за да почетат жените навсякъде по света. Концепцията беше затвърдена в деликатни рокли със сини шапки и плетени облекла, завършвайки колекцията със селекция от черни и червени визии, които популяризират забележителната идентичност на Valentino.

Сякаш сме се върнали в училище, но всъщност сме на модното ревю на Valentino за пролетта и лятото на 2024 г. на Седмицата на модата в Париж. Учителят е Пиерпаоло Пичоли, а ние, сме неговите ученици: колекцията, придружена от артистичен спектакъл, е покана да започнем със сетивата. Танцьорите, облечени в нюд тоалети, в тон с кожата им, не само танцуват в ритъма на музиката, но и се движат в танкове с пясък, пръст и камъни, създавайки естествени шумове, които съпровождат модното ревю.

Неслучайно едно от тийзър видеата, публикувани в профила на Valentino в Instagram, показва ръцете на някои шивачки по време на работа, докато ушиват колекцията, която излезе на подиума тази неделя. Но ръцете на Пиерпаоло Пичоли са и тези, които правят довършителните работи: твърде дълга каишка или твърде стегнат шев - малки детайли, които могат да направят разликата. В тези сантиметри, а в други случаи - милиметри, човешката ръка е тази, която определя, може би с творчески усет (и далеч от изкуствения интелект), крайното изпълнение на една визия. Изяществото, мярката и пропорцията определят идеята за хармония, която в Древна Гърция напълно съвпада с идеята за красота.

Да видиш модното ревю на Valentino за пролет-лято 2024 г. е като да присъстваш на урок по съвременен класически стил: където основното се превръща в красота и истина благодарение на умелата ръка на тези, които са създали облеклата.

Роклята на весталката (Истор. Жрица в храма на римската богиня Веста, пазителка на вечния огън.)
Образът на весталката е претворен чрез серия от рокли с пелерина, леки и плавни, превръщащи се в ефирно присъствие в модното ревю на Valentino за пролет-лято 2024 г.

Изрезката, която цитира Питагоровата теорема
Два триъгълника изрязват страните на роклята, създавайки сложна геометрична изрезка, която подчертава талията. Сега приятна константа в модните ревюта на Пичоли.

Декорации от Калатос
Мини роклите, които виждаме в това ревю, напомнят за столиците на Древна Гърция: декорациите тук са изпълнени с елегантност и изтънченост, като преминават от напълно бяло към тоновете, присъстващи в ревюто (червено, зелено, черно, сиво и пясъчно). Това е макроверсия на работата с макраме, която включва свитъци, рождени знаци, нарове и животни, като изрично се позовава на елементите на декора на калатоса - украсената част на столицата. Използвани са не само тъкани, но и кожа и деним, като по този начин творенията се издигат до облекла за мода.

Новата класическа комбинация
Трикотажна рокля и чифт маратонки, нищо повече и нищо по-малко. Интересна тук е изработката на плетивото, напомняща на колона от шесторки.

Бялата риза се превръща в сако
Отдалечаваме се от идеята за официалност, за да прегърнем образа на девствената бяла риза, носена тук като сако. Изкуството на шивачеството е това, което я превръща в изява на визията.

Дънките - емблема на съвременния класически стил
Дънките обобщават - без много увод - концепцията, че съществува класически, но съвременен стил. Няма патина на времето, а интерпретации на едно платно - денима, които го правят неустоим: освен "петте джоба", откриваме костюма с джорти и панталоните по мярка с ръчно пришити цветя.

Няма защо да го крия, а и доста ми личи - Пиерпаоло Пичоли е един от любимите ми творчески дизайнери!

 

Виж още