Андреас Кронталер отдаде последна почит на Вивиен Уестууд: ''На нея дължа много''

  • Сподели:
Андреас Кронталер отдаде последна почит на Вивиен Уестууд: ''На нея дължа много''

Защитник, провокатор и необикновена жена, Вивиен Уестууд остави своя отпечатък в историята на модата с манифестните си колекции, които винаги бяха свързани с близки до сърцето ѝ политически и климатични каузи. Британската дизайнерка почина на 29 декември 2022 г., оставяйки след себе си четиридесетгодишен успех. След първоначалното шоу в знак на почит през миналия сезон съпругът ѝ Андреас Кронталер насочи вниманието си към архивите на къщата, които прегледа и преработи, отбелязвайки отново кариерата на легендарната дизайнерка.

Андреас Кронталер използва революционния гардероб на Вивиен Уестууд за SS24

"Архивирах гардероба ѝ у дома, заснех визиите и ги номерирах, сложих ги в шапка и избрах числото 34, защото това са годините, в които познавах Вивиен."

Британската дизайнерка и революционна модна икона Дама Вивиен Уестууд почина преди девет месеца, оставяйки след себе си любящи приятели, семейство и вдовец в лицето на Андреас Кронталер. 
За пролет/лято 2024 г. Кронталер претърси бунтарския гардероб на Уестууд, номерира тоалетите ѝ и ги пресъздаде в 39 визии. "43 Old Town" черпи вдъхновение от нейния изтъкнат стил и започва ревюто с музикално изпълнение на живо, което надвика тълпата.

Затъмнената зала се озари от жизненост, щом се появи първата визия, отразяваща прочутото сако Inferno на Уестууд от есен/зима 2004/05. Петият модел носеше надиплена рокля с издължени и лентовидни покривала за глава, взети от колекцията FW09 на дизайнерката, а номер 13 впечатли тълпата с пелерина с качулка и копринена жакардова рокля, украсена с черни слънчеви очила и червени петна по устните. Ансамбълът на номер 30 може би беше най-внушителният, като възроди колекцията на дизайнера "Буря в чаша чай" през дантелена рокля от рафия с вграден воал в позлатени нюанси.

Последните две облекла бяха стимулирани от началото на 2010 г., като видяхме дуо рокли Infanta, потопени в чисто бяло, извадени от "Война и мир" на SS12. Колекцията получи продължителни овации на крака, отбелязвайки любовната връзка на Кронталер и Уестууд и безкрайния моден бунт.

В разговор с Hypebeast зад кулисите Кронталер сподели:

''Колекцията се състои от всички дрехи, които Вивиен е носила, както и тези, които сме правили заедно през последните 30 години. През май прегледах и архивирах гардероба ѝ вкъщи - затова се нарича "43 Old Town", това е нашата къща. Помислих си, че това ще бъде следващата колекция и не знаех как да подходим към нея, защото тя беше доста голяма, над 200 визии. Снимах визиите и ги номерирах, сложих всички в една шапка и избрах 34, защото това са годините, в които познавах Вивиен.
Точно когато избрах визиите, те излязоха на подиума. Имаше няколко, които наистина се надявах да избера - първата визия, която тя носеше в продължение на 20 години, почти всеки ден.
Британските корени на марката се отбелязват чрез шивашкия стил - тя имаше доста шивашки елементи в гардероба си. Винаги сме тръгвали от шивачеството, още преди тя да ме познава. Това е най-британският аспект на облеклото. Той е много игрив, а не официален, и тя го носеше постоянно през цялата ни съвместна връзка.''

Гостите, близки до къщата, бяха подбрани лично. Под зоркия поглед на Памела Андерсън, Елън фон Унуърт и Анна Кливланд моделите дефилираха един след друг, облечени в неповторимите творения на Vivienne Westwood.

Докато топ звездата на момента, Амелия Грей, беше забелязана на подиума в дълга мрежеста рокля, която разкриваше тялото ѝ чрез прозрачност, Ирина Шейк и Кора Коре, внучката на гениалния дизайнер, закриха шоуто в корсетни сватбени рокли.

 

 


 

Виж още