Valentino ни смайва с простота и парадокси в замъка Шантили

  • Сподели:
Valentino ни смайва с простота и парадокси в замъка Шантили

Валентино показва реколтата Levi's Big E 501s на Paris Couture

Сини дънки и бяла риза е най-божествената цветова комбинация на Пиерпаоло Пичоли.

Както винаги, кутюрната колекция на Пиерпаоло Пичоли, представена по залез слънце в градините на Шато дьо Шантили северно от Париж, беше изпълнена с цветови комбинации, които са толкова красиво неочаквани, че те карат да изтръпнеш: метличина и перушина, тухленочервено и морскозелено, горчица и небесносиньо. Но съчетанието, за което не мога да спра да мисля, бяха винтидж дънките Levi's 501 Big E, покрити с позлатена бродерия, носени с бял копринен костюм с изрезки. С други думи, модната версия на сините дънки и бялата риза.

Висшата мода - особено когато е показана в приказен дворец с кули и кулоари - може да изглежда отдалечена от проблемите на реалния свят, като протестите, които разтърсиха френската столица миналата седмица. Но в Instagram Пичоли описа причината да избере замъка Шантили за фон на ревюто си като "претворяване на историята му във форум за равенство и откритост".

Пичоли говореше за сградата: исторически замък от XVI в., който някога е принадлежал на една от най-старите и знатни френски благороднически фамилии - Монморенси, и който е бил разрушен по време на Френската революция, а по-късно възстановен като музей на изкуствата. 

Кутюрът произлиза от традицията на кралското облекло, където величието телеграфира за социална доминация. Но под умелата ръка на Пичоли кутюрата на Valentino не е свързана с масивни бални рокли с кринолини и диадеми, изработени от най-добрите материи и скъпоценни камъни в света - макар че в есенната му колекция има хитри следи от това, като царствено лилаво наметало, изрязано от кадифе с лурекс, и плаваща черно-бяла рокля от тафта с десен на козина от елен.

Роклите за финал бяха без подплата от шифон и органза, които се развяваха от вятъра, а бижутата бяха гигантски кристални обеци.
Всъщност най-ценното нещо в колекцията може би е гореспоменатият граал от винтидж деним, украсен с нежни златни арабески в ателието за бродерии на Valentino. Тези Big E 501 изглеждаха по-ценни дори от чифт джинси с тромпе-л'ойл от бродиран със стъклени мъниста, носени от Кая Гербер. Вълшебната алхимия на картите Pantone на Пичоли телеграфира, че макар и никога да нямате повод в живота си да носите кутюрна шапка от пернати медузи като Дуа Липа или Лейди Гага, вие също можете да си играете с цветовете и да се забавлявате с модата. И със сигурност можете да носите сини дънки.

''Простота" и "Парадокси" бяха двата концептуални модела, които оформиха колекцията висша мода на Пиерпаоло Пичоли, представена на величествената територия на замъка Шантили. "Простотата е разрешена сложност", каза той на пресконференцията, цитирайки художника Константин Бранкузи, чиито скулптури са модернистично олицетворение на абсолютната чистота. Пичоли нарича изложбата "Un Château". "Някак си е парадоксално да покажа на историческо място, което според мен е метафора за статут и власт, символика, която трябва да бъде поставена под въпрос и да бъде преконтекстуализирана", каза той.

Поставянето на дефилето на кутюра на открито, извън кралските интериори на замъка, е начинът на Пичоли да представи визуално метафората за освобождаването от ограниченията на заградения, елитарен живот, отваряйки уединението на привилегиите - Liberté, Egalité, Fraternité. Моделите се разхождаха из един от обширните партери на замъка à la Francaise, подиумът се промъкваше около кръгъл bassin d'eau, оставяйки на заден план елегантния силует на имението от XVII век. Перфектен залез, лек бриз, лиричният, пренасящ глас на Анхони в саундтрака - изглеждаше, че звездите са се подредили така, че да вдъхнат на духа на мястото някаква магия.

Един от парадоксите на кутюра е, че това е занаят, който погрешно е синоним на излишна сложност. Пичоли, чието хиперквалифицирано ателие може да вдъхне живот и на най-безумно сложните артефакти, напротив, вярва, че същността на кутюра е дълбоко семпла. Той доказва това, като показва колекция, лишена от пиротехника, излишни трикове и разсейващи вниманието на публиката елементи. Това беше простота в най-майсторския ѝ вид, празник на въображаемата, екстравагантна яснота.

"Всичко се състои в това да се прикрият усилията, които изисква постигането на простота", каза Пичоли.