Dolce & Gabbana празнува културата на Сардиния с ревюто си Alta Moda

  • Сподели:
Dolce & Gabbana празнува културата на Сардиния с ревюто си Alta Moda

Dolce & Gabbana представи новата си колекция Alta Moda в Нора - един от най-важните археологически обекти в Сардиния, разположен на носа Капо Пула.

След като през 2023 г. избраха Пулия за пейзаж на своето шоу Alta Moda, тази година Доменико Долче и Стефано Габана се спряха на Сардиния и по-конкретно на Нора в Капо ди Пула, за да разкрият силуетите за своето шоу.

Насочете се към Нора, на десет километра югозападно от Каляри в Сардиния. Именно тук, в едно от първите финикийски селища в региона, датиращо от VIII в. пр.н.е., Dolce & Gabbana избира да представи своето шоу Alta Moda със силуети, създадени с помощта на деликатни техники, които дават предимство на сардинското занаятчийство, като например тъкачеството. Сценографията на шоуто се съчетаваше чудесно с древния характер на пейзажа. За да постигне това, дизайнерското дуо се обръща към американския художник Филип К. Смит III, чието изкуство се крие във взаимодействието на светлината, пространството и формата, за да създаде футуристичния декор на ревюто. Моделите гравитираха около гигантски колони, оформени от огледала, които улавяха естествената светлина.

Дълга черна рокля, украсена с корсет, изгря на подиума. Този първи силует даде тон на колекцията, пропита от традиционните кодове и техники на изработка на сардинските костюми. Това е логично, като се има предвид, че Доменико Долче и Стефано Габана са използвали цялата сардинска култура за създаването на колекцията си. Резултатът е пищна, чувствена колекция с характерните за италианската модна къща барокови акценти. Черното преобладава при панталоните, роклите, шлиферите, перата и се смесва със злато, за да превърне всяка дреха в истинско бижу.

Ключовите детайли от ДНК-то на Dolce & Gabbana очевидно присъстват, като например дантелата, която подчертава корсета или дългата вечерна рокля, играта на прозрачност с акцента върху изложеното бельо или смесването и съчетаването на обеми, които отговарят на драпираните, изпаряващи се, подобни на богини рокли. Филигранните бижута, които доминират в целия гардероб, са ръчно изработени. В гардероба присъстват и цветни тъкани, създадени с помощта на техники, произхождащи от древното тъкане на сардинска вълна.

Множество знаменитости дойдоха да гледат шоуто. Наоми Кембъл блестеше в безупречна дълга рокля, както и Роузи Хънтингтън-Уайтли. Присъстваха още актрисата Хали Бери, Алесандра Амброзио, Малума, Кити Спенсър, Алтън Мейсън и Мариакарла Босконо. Всеки от тях имаше момент, застинал във времето, който скоро няма да забрави.