Донатела - синоним на лукс, съвършенство и сила

  • Сподели:
Донатела - синоним на лукс, съвършенство и сила

Вдъхновена от предишна колекция, Донатела Версаче представя най-новото си съвместно ревю за есен/зима 2023 в Pacific Design Center в Лос Анджелис.

Как се появи идеята за провеждане на шоу в Лос Анджелис? 

- Този сезон исках промяна. Въпреки че обичам Милано, който направи голям напредък като метрополия и като моден град със световен отзвук, исках да изпитам различна среда. Също така копнеех да направя нещо на открито с по-пряк, силен контакт с природата. Чувствах нуждата да създам уникално специално преживяване. Ето защо се сетих за Лос Анджелис - град, който едновременно обичам и към който съм дълбоко привързана.

Какво означава този град за вас? 

- Много често ходя в Лос Анджелис. Обичам двете истории, които той разказва. Едната е бляскавата: тази за киното и знаменитостите. Втората е природата: на момчетата, които спортуват на плажа - здрави, красиви, атлетични. Харесва ми идеята за град, населен с хора, които се грижат, външно и вътрешно, на нивото на духа. Това е град, съчетаващ, по-добре от всеки друг, столичната и природната си душа. Това е град, който живее от съпоставянето: пълно спокойствие, от една страна, и изключителна светска атмосфера, от друга. И никъде другаде, както в Лос Анджелис, тези две противоположности не живеят заедно.

Успоредно с ревюто стартирахте и стипендиантска програма, посветена на студенти по мода от LGTBQ+ общността, подкрепена от фондация Versace и Съвета на модните дизайнери на Америка (CFDA).

- Да, това е инициатива, в която вярвам с цялото си сърце. За мен беше истинска чест да посетя ЛГБТ центъра в Лос Анджелис, за да дам официален старт на тази менторска програма, създадена съвместно с CFDA, в подкрепа на младите студенти от ЛГБТ+ общността, наред с прякото общуване с тях. За мен е много важно да имам възможността да наблюдавам невероятната работа на тази организация от първо лице. Подкрепата, която тази общност оказва на хората в нужда, е безценна и съм развълнувана да предложа своя принос, за да им помогна в изключително тежката работа, която вършат. 

Каква част от Донатела Версаче съществува в Града на ангелите?

- Често идвам тук на почивка, защото съм много свързана с този град. Той ми говори по някакъв дълбок начин. Уединение, интимност и здравословна отдалеченост. Градът има светско лице, което е озарено от светлината на прожекторите. Но той е и щедър град. Той вдъхновява. Подземното творческо въстание дава възможност за новаторски възгледи за изкуството, скулптурата и литературата.

Лос Анджелис е фабрика на открито, място за срещи с новостите... или поне за тяхното преживяване. Лос Анджелис е лаборатория, в която сте добре дошли да напишете бъдещето.

Започнах с една дума: елегантност. Особено в контекста на това, че ревюто се провежда няколко дни преди раздаването на Оскарите. Напомням си за емблематичните елегантни актриси от големия екран. Те са имали сравнително личен живот, но когато са минавали по червения килим, са били готови да въплътят в себе си спиращ дъха чар, невероятен шик. Винаги съм си представяла, че това е истинският блясък на Лос Анджелис. По време на творческото ми пътешествие с тази колекция погледнах назад към една от колекциите на Джани от 1995 г. Направихме фотосесия с Ричард Аведон, Кристен Макменами и Надя Ауерман в Лос Анджелис. Исках да въплътя това в нуждата от нещо по-структурирано, по-прибрано за този сезон.

Значи този сезон е малко сбогуване с вселената на уличното облекло и прегръщане на идеята за класическа елегантност? 

- Да, трябва да се върнем към шивачеството и да мислим малко по-малко за streetwear. Исках истински блясък, незабележим, такъв, който не е само от пайети и камъни. Исках наистина да облека жената, придавайки ѝ силует, изпълнен с очарование. И при мъжките визии се движех в същата посока.

Вашият манифест изглежда се основава на завръщането към същността на шивачеството...

- Да, трябва да се усъвършенствате в една нова концепция за шивачеството. Трябва да вземем предвид и какво искат младите жени. Същността на модата е сакото, роклята, скроени до съвършенство, за да подчертаят тялото. Премахване на онези "естетически" излишества, които идват от стайлинга. Правила съм го и преди, но този сезон наистина се фокусирах върху архитектурата на роклята.

И завръщане към лукса...

- С думата "лукс" се злоупотребяваше в миналото. Луксът има точно определено значение, особено в света на модата. А Versace е луксозна къща. Простота. Мисля, че именно това представлява истинският лукс днес: пищна, уникална материя с перфектна кройка. Този сезон исках лукс. Никакви бродерии, никакви надстройки, никакъв миш-маш. Но архитектура, кройки и структура. Ако трябва да обобщя този сезон и бъдещата си работа за Maison с една дума, бих казала, че това е същността на лукса.

Ако трябва да изберете дреха и цвят, които да представят вашата представа за елегантност днес, какво бихте избрали? 

- Черното, на първо място, като символичен цвят. Малката черна рокля: вечна творба, която дори Джани препрочита, преосмисля, пресъздава няколко пъти. Всеки иска да има в гардероба си перфектната малка черна рокля, която го кара да се чувства красив. Това е истинският лукс на днешния ден. Не непременно кутюрен, а завръщане към корените на тази къща.

За мен истинският лукс е в съвършенството на силуета, в конструкцията на роклята. 

Често споменавате архива и историята на модната къща като вдъхновение за този сезон... Как си взаимодействате с историята на Versace?

- Не е необходимо да се ровя в архива, за да си припомня историята на Versace: всичко е в главата ми. Предпочитам паметта си пред реалността. Дори не извадих по-стари тоалети, когато започнах да проектирам за този сезон. Избрах шивачките и творческият екип на ателието да препрочетат миналото с днешните си очи и мисли.

Харесва ми да живея в настоящето и да откривам бъдещето с очите на любопитно дете.

През целия си творчески път сте очертавали образа на конкретна жена. Как бихте определили жената на Versace днес? 

- Лукс, с една дума. Тя е луксозна жена. Тя носи архитектурен гардероб, изработен от красиви кройки и материи. Съвършенство. Перфектната рокля е най-добрият подарък, който можеш да направиш на една жена. Когато една жена се чувства красива, уверена, силна, носейки рокля, това е най-добрият подарък, който може да получи. Това означава, че съм си свършила добре работата. Жената на Версаче днес? Няма само една и тя никога не е същата жена. Един ден тя може да е Дуа Липа, а на следващия ден да е изискана дама, която обича да носи силна женственост.

Изборът на Versace ви дава една малка мечта - за лукс, съвършенство и сила.

Наистина няма нито една жена на Versace... Ако имаше само една жена Versace, щях да съм ядосана. Същото важи и за мъжа Versace. Не обичам да говоря за мъж или жена Versace, а за общност. 

През всичките години на кариерата ви имахте ли някога усещането, че сте успели?

- Най-красивият момент е този, който все още не е преживян! Не мисля за миналото. Винаги съм се вълнувала от бъдещето, от това, което тепърва предстои да се случи. Така или иначе, дори и днес не се чувствам така, сякаш съм "успяла". Не мисля, че това някога ще се случи, за щастие. Имам много неща за казване, много идеи и дори още много проекти. Един живот няма да е достатъчен, за да ги реализирам всичките. Или може би ще стигне, ще видим...

Имаше ли специален момент или конкретен човек, който ви помогна да израснете?

- Имах голям късмет. Срещнах прекрасни творци и изживях моменти, които никога не бих могла да си представя. Имам много талантливи приятели. Да ги виждаш потънали в работа или просто да разговаряш с тях е източник на вдъхновение и непрекъснато израстване.

Каква е връзката ви с известните личности днес, като се има предвид, че сте имали късмета да работите с някои от най-големите имена? 

- Това е много лична, интимна връзка. Ако не познавам дадена знаменитост, не мога да работя с нея. Не мога да си представя как да ги облека. Най-добрата работа с дадена звезда идва от взаимния обмен. С Дуа Липа например сме приятели. Това ми помага да разбера как да създам дизайн за нея. Опитвам се да имам специална връзка с нашите знаменитости. Вслушвам се в думите им, в емоциите им, в страховете им. Те трябва да излязат на сцената пред света и това, което носят, може да се превърне в помощно средство, което да им даде повече сигурност, да им даде малка суперсила.   

Кого харесвате в днешните знаменитости? Има ли някой, който ви е спечелил?

- Много е трудно да се избере само един... В момента може би Доджа Кет. Тя ми харесва. Тя е човек, който не спира да се осмелява, да разширява границите, да експериментира. Тя е изключително момиче, много умна и има невероятно чувство за стил. Но това, което най-много обичам в нея, е способността ѝ да се преобразява в рокля. Тя е дръзка жена, подобна на Мадона в ранните години на нейното творчество. Обичам я. Тя е една от най-интуитивните и креативни жени в момента. 

Мечтата ви за Versace?

- Искам да мога да разбера какво е Versace. Как дори и днес то е толкова уникално в световния пейзаж. Това е истински лукс. Искам да се уверя, че тази къща остава актуална не само в модата, но и в глобалния културен разговор.