Gucci Cosmos: изложба представя най-емблематичните модели на марката

  • Сподели:
Gucci Cosmos: изложба представя най-емблематичните модели на марката

Gucci Cosmos: задължителната изложба на италианската марка пристига в Лондон.

След откриването ѝ в Шанхай през април миналата година, Gucci представя новата си изложба Gucci Cosmos в Лондон, в културния център 180 Studios. Италианската къща е тясно свързана с град Лондон, тъй като през 1987 г. Гучио Гучи работи като посрещач в Savoy, един от най-емблематичните столични хотели. Този елитен начин на живот го вдъхновява за създаването на днешната компания.

Изложбата разглежда 102 години история и това става чрез най-емблематичните дизайни - от легендарната чанта Bamboo до кожените обувки, популяризирани от Алесандро Микеле. По проекта са работили художници от ранга на британката Ес Девлин, заедно с Мария Луиза Фриза, изтъкнат италиански моден теоретик и критик, която е куратор.

Сюжетната линия на изложбата симулира пътуване през миналото, настоящето и бъдещето на Gucci, разделено на различни изложбени светове. Във всеки един от тях се разглежда цялата история на къщата - от началото на нейния основател, наследяването на синовете му до новите творения на най-новите директори като Том Форд, Фрида Джанини, Алесандро Микеле и Сабато де Сарно. 

Минало, настояще и бъдеще
Ще може да се пътува към историческото минало на къщата чрез някои от най-емблематичните модели от първите й колекции. Едни от тях са куфарите, проектирани от Gucci в края на 20-те години на миналия век.

Друго пространство, което отдава почит на миналото, е светът "Зоетроп", символизиращ голямото вдъхновение, което Gucci винаги е имал за света на конния спорт. В това пространство могат да се видят безброй представителни елементи на къщата, като например конската опашка, първоначално отразена в мокасините ѝ, или трицветната лента в червено и зелено, вдъхновена от ремъците, които държат седлата и които са се превърнали в отличителни белези на марката.

Когато става въпрос за света на "Archivio" на Gucci Cosmos, се появяват класически и вечни модели, като Jackie от 1961 г., Horsebit от 1955 г., Gucci Diana, Dionysus или Bamboo от 1947 г. с емблематичната бамбукова дръжка. В допълнение към чантите от миналото Gucci Cosmos представя и произведения на настоящия си творчески директор Сабато де Сарно. Jackie Notte, във формата на кофичка с трицветна каишка и закопчалка с карабинер, е задължителна за притежание.

Във "Въртележката" посетителите ще се пренесат от историческото минало на Gucci през 70-те години на миналия век до наши дни. Пространство, увенчано от 25 манекена с облекла от различни сезони. Копринена риза и пола от 70-те години на миналия век например съжителстват с вълнена пелерина, проектирана от Алесандро Микеле. Или пък рокля в стил 20-те години на миналия век на Фрида Джанини от 2012 г., редом с унисекс костюми, проектирани от Том Форд през 1996 г.

Gucci Cosmos ще бъде на разположение до 31 декември 2023 г. за тези, които искат да се потопят в историята на италианската къща.