Каролин Бесет-Кенеди: простотата никога няма да излезе от мода

  • Сподели:
Каролин Бесет-Кенеди: простотата никога няма да излезе от мода

Сватбената рокля на Каролин Бесет-Кенеди радикално промени булчинската мода. На 21 септември 1996 г. тя се омъжва тайно за Джон Кенеди младши, а творението на Нарцисо Родригес е революция.

Каролин Бесет и Джон Кенеди младши бяха една от най-емблематичните двойки на 90-те години на миналия век. Красиви, възхитителни, млади, те бяха кралското семейство, обсипано със звезди. Обичаха се толкова много, уловени от кадрите на фотографите, в епоха, когато социалните медии все още бяха немислими. Показваха се такива, каквито бяха, и такива, каквито се чувстваха, съвършено несъвършени, без да се противопоставят на ненаситната жажда на медиите за клюки. Естети по природа, без стилисти до себе си, без червени килими под краката си: те просто бяха облечени автентично.

Те не бяха щастливи да живеят в светлината на прожекторите - неизбежно, особено когато единият от тях е син на американския президент, убит в Далас през 1963 г. - но се обичаха, наистина много. И има една дата, която се откроява в тяхната интензивна и трагична любовна история: 21 септември 1996 г. Каролин и Джон Кенеди младши - които започват да се срещат през 1994 г. и се сгодяват през 1995 г. - на този ден бягат от всички и от всичко в старата Първа африканска баптистка църква на остров Кукъмбърленд в американския щат Джорджия: именно там се женят тайно.

Тайната сватба
Сватбата на Каролин и Джон е интимен избор, срещу течението, напълно неочакван от всички. Въздържанието от "кралски" сватби започва да се усеща: от 29 юли 1981 г. - денят, в който принц Чарлз се жени за Даяна Спенсър - хората с нетърпение очакваха да видят по телевизията катедрали, пълни с хиляди хора. Но не, Каролин изненада всички. Не само с това "да", произнесено в Кукамбърленд пред едва 40 гости - които за репетиционната вечеря и последвалия прием празнуваха заедно с младоженците в хотел Greyfield Inn на острова - но най-вече с избора си на дреха, създадена от почти неизвестния тогава дизайнер Нарцисо Родригес, неин близък приятел и колега в Calvin Klein. С тази рокля тя влезе в историята.

Каролин носеше воал от копринен тюл и сатенени сандали с кристални мъниста на Manolo Blahnik; на ръцете ѝ имаше дълги бели ръкавици, държащи букет от момини сълзи. Косата ѝ беше прибрана в кок и придържана от щнола, принадлежала на свекърва ѝ Жаклин Кенеди Онасис. Тя беше великолепна, съвършена, беше просто себе си.

Човекът, който я увековечи с новия ѝ съпруг, беше Денис Реджи, дългогодишният фотограф на семейство Кенеди (официално е снимал не по-малко от 25 сватби!). На най-известната снимка Каролин и Джон слизат по стъпалата на осветената църква, той изненадващо хваща ръката ѝ и я целува: вижда се, че са на седмото небе ("най-красивият ден в живота ми" - ще каже Джон). Навън беше тъмно, но те осветиха всичко - вълшебен момент, за който самият Реджи си спомня така: "Те излъчваха любов, а на мен ми хареса изражението на Каролин, то казва всичко: начинът, по който тя изглеждаше в красивата си рокля, движейки се с бърза крачка, слизайки по стъпалата, не беше позиране, не беше нещо организирано". Точно като сватбата им: естествена, проста, автентична.

За да съобщят публично за сватбата си, която стана официална два дни по-късно, в понеделник, 23 септември, младоженците помолиха Реджи да избере снимката, която предпочита. Реджи избра тази, спазвайки точната молба на Каролин: тя трябваше да покаже сватбената си рокля. ''Покажи роклята, един мой добър приятел я е проектирал'' - казала Бесет на фотографа. Благодарение на това творение, създадено специално за нея, Нарцисо Родригес веднага се превръща в нарицателно име и лансира едноименната си марка година след сватбата.

Сватбената рокля, проектирана от Родригес, беше идеална за Каролин, тя напълно я представяше. Семпла и същевременно елегантна, много съобразена с темата и атмосферата на сватбата. Освен това тя я носеше като втора кожа.

Бялата рокля на Каролин Бесет - безсмъртна икона на стила, която все още е способна да впечатлява дори нови поколения - е олицетворение на минимализма на 90-те години и оказва огромно културно влияние, като променя изцяло характера на булчинската индустрия. 

Една вечна рокля, която заличава всички възрасти и ни оставя урок: простотата никога няма да излезе от мода.