След роклята със спрей, Coperni предизвиква вълнение с кучета-роботи

  • Сподели:
След роклята със спрей, Coperni предизвиква вълнение с кучета-роботи

Как дуото Коперни би могло да надгради вирусната рокля със спрей от миналия сезон? С кучета-роботи в театрално представление и модели на подиума, разбира се. Представено в Théâtre National de la Danse, шоуто на Coperni за есен-зима 2023-2024 г. се основаваше на преосмислянето на френската басня на Жан дьо ла Фонтен "Вълкът и агнето".

Моделите играеха ролята на агнета, а вълците бяха заменени от пет кучета-роботи, едно от които посети инфлуенсърите на първия ред и след това грабна сако от модела Риана ван Ромпей в хореографска последователност, преди да го върне обратно, за да символизира хармонията между тях. По-късно същият робот грабна мини чантата на Лайла Мос, преди да ѝ я върне, когато минаваше покрай нея. Накрая роботите се поклониха, а моделите дефилираха на финала. Колекцията надграждаше техно-елегантната естетика на Коперни, с топове от спандекс, преработени в кожа, гумени версии на ботушите Bridge, сребърни брошки, вдъхновени от емотикони, драпирани топове и палта, наподобяващи одеяла.

Очакванията към Coperni този сезон бяха големи, след като марката създаде най-вирусния момент на 2022 г., когато дебютира със спрей рокля на супермодела Бела Хадид през септември миналата година. "Беше лудост, никога не бихме могли да очакваме такава реакция", казва творческият директор Себастиан Майер в новата централа на марката в Париж с площ 400 кв. м, три дни преди ревюто за есен/зима 2023-2024 г. За една нощ Coperni печели над 300 000 последователи, а продажбите се увеличават "значително" в сравнение с предишния сезон, както от търговците на едро, така и от онлайн магазина на Coperni, където марката не може да попълни запасите си достатъчно бързо. "Инстаграмът ни просто се счупи", казва Арно Вайан, главен изпълнителен директор и съосновател на Coperni, "Не можехме да повярваме". Оттогава дуото, партньори в живота и работата, мечтае за следващото си действие, докато се бори с интензивното ново търсене и натиска на индустрията.

Coperni вече беше навлязла в силна траектория на растеж преди спрей роклята. Продажбите се удвояваха всеки сезон от 2021 г. насам, достигайки няколко милиона през 2022 г., които Арно Вайан не пожела да разкрие. Но пролет-лято 2023 беше ускоряване на глобалната разпознаваемост на марката, казва Стефано Мартинето, главен изпълнителен директор на акселератора Tomorrow Ltd, който работи с Coperni наред с други марки. Според основателите марката се е превърнала от моден стартъп, познат на вътрешни хора, в световно признат лейбъл.

"Не искахме да се конкурираме с момента на роклята със спрей миналия сезон. Защото той беше толкова уникален, толкова вълшебен, толкова силен", казва Арно Вайан. "Не искахме да правим грандиозен финал със супермодел. Искахме еволюция. Очаровани сме от технологиите, затова винаги се опитваме да ги вкарваме в нашите ревюта".

След миналия сезон дуото е готово да посрещне критиките, че концепцията отвлича вниманието от дрехите. "През миналия сезон някои хора казваха: "Колекцията остана на второ място". Но това е играта", казва Арно Вайан. "Ние се гордеем с нея. През следващия сезон може би ще става дума повече за кастинга, а след това може би ще става дума повече за колекцията. Това е начинът, по който искаме да бъде."

Справедливо е да се каже, че Коперни не се нуждае от фанфарите на рокли със спрей или кучета-роботи, за да предизвика интерес около дрехите си. Самите колекции на Coperni са пречупени през иронични продукти с вирусен потенциал, които се харесват на младите потребители. Колекцията, представена в Париж, включва чанта Swipe, изработена от метеорит, който се е разбил в Южна Франция преди 55 000 години (Майер гордо представи сертификата за автентичност); напълно светлоотразителна рокля, изработена в сътрудничество с модното училище Les Arts Décoratifs; яке, ръчно изрисувано от генерирано от изкуствен интелект изображение на робот и агне; и малка кафява чанта, която почти точно копира емотикона на чантата на iPhone ("Поколението Z ще я хареса! "- шегува се Арно Вайан). Дизайнерите нямат нищо против, че роботите може да засенчат тези детайли на пръв поглед.

"Това, което правим, е шоу. Хората искат да имат преживяване", казва Себастиан Майер.