Моделите на Chanel Couture се превъплътиха в образа на Джейн Бъркин

  • Сподели:
Моделите на Chanel Couture се превъплътиха в образа на Джейн Бъркин

Ода за je ne sais quoi на сламената чанта от Седмицата на модата в Париж. Колекцията е посветена на очарованието на парижанката.

Обикновено това е ватирана чанта Chanel, която предизвиква завист, но по калдъръмените улици покрай Сена простичката сламена чанта, натъпкана с цветя, накара присъстващите на пролетното ревю на Chanel да се възхитят.

Каролин дьо Майгре, авторка на бестселъра "Как да бъдеш парижанин, където и да си", откри ревюто, а след това последва парад на разрошени коси, туид, обувки "Мери Джейн" и чанти с кошници. В бележките към шоуто Виржини Виар пише за винаги обсъжданото и много имитирано очарование на френското момиче. Моделите на модния подиум, които го въплътиха най-добре, бяха в образа на Джейн Бъркин, певицата и модел, известна с това, че в края на 60-те години на миналия век обикаляше Париж с плетена кошница.

Някои носеха дълги до пода рокли, завързани с панделка на гърдите. Други носеха закопчани догоре палта от туид. Но всички те изглеждаха така, сякаш са се върнали от бърза спирка на пазара за цветя, с чанта в ръка, сякаш носенето на Chanel по задачи е най-естественото нещо на света.

Това недосегаемо, привидно непринудено и трудно за описване усещане за френска принадлежност е в основата на привлекателността на Chanel. Да носиш нещо с подписа на преплетените "С", дори ако те са едва видими отстрани на токчето, означава да си някой, който има време да се разхожда из Париж с единствен букет, просто така.

Сламената чанта с кошничка не е мигновено преобразяваща, а опитът да приличате на Джейн Бъркин изисква твърде много усилия, за да бъдете наистина като нея. Но чантата олицетворява непринудената същност, която много от нас искат да получат от облеклото си. Тази искреност е също толкова очарователна в ревюто на Chanel, колкото и в оригиналните снимки на Бъркин, която носи своята навсякъде.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Седмицата на модата не е известна с това, че е относителна - дрехите са недостижими за по-голямата част от света. Но това, че една сламена чанта с цветя е като Джейн Бъркин, е нещо, което може да обедини всички нас.

Добре, че творческият директор Виржини Виар не прекали с балните рокли. "Тъй като го правим навън, исках да е семпло, но елегантно", каза тя по време на предпремиерата.

Както обикновено, Виард се колебаеше между класическите и бохо вдъхновенията. В първия лагер бяха красиви палта и сака от туид в черно или асфалтово сиво, някои от които изпъстрени с малки точици или с графични бели плитки. Във втория - блузи и рокли, вдъхновени от 70-те години на миналия век, с разтърсващи съчетания от флорални и дантелени мотиви. Виард намери среден вариант с рокли и сака с пищни флорални бродерии, вдъхновени от натюрморти. Сред тях се открояваха рокля с емпирична линия, покрита с прозрачен слой черен тюл, и жилетка, осеяна с малки червени плодове.

Бруно Павловски, президент на модния отдел и президент на Chanel SAS, заяви, че е важно да се продължи с ревюто, въпреки размириците в Париж, дори и контекстът да не е идеален.

"Тези злощастни събития, за съжаление, не дават най-добрия образ на Париж. Въпреки това Париж винаги е бил вълшебен град, който привлича туристи от цял свят заради своята архитектура", каза той. "Когато модните и кутюрни къщи могат да завладеят тези магически места и да предложат нова перспектива, мисля, че това е важно."

Със сигурност махалото на кутюра се люшка към тихия лукс, сякаш дизайнерите - и техните клиенти - усещат назряващите вълнения. Тези дни единият процент стъпва толкова леко, колкото и тези фантастични парижанки.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)